×
×
Ostaci od ručka: Koliko dugo su jestivi
Meso i zdravlje

Ostaci od ručka: Koliko dugo su jestivi

Znate li koliko dugo možete koristiti jednom skuhanu hranu? Koliko dugo može stajati na sobnoj temperaturi, a koliko dugo u vašem hladnjaku?

Je li sigurno pojesti (skuhanu) hranu koja je neko vrijeme stajala izvan frižidera?

Svi smo se našli u situaciji kako njušimo ostatke pilećeg curryja od ručka u nadi da mu par sati provedenih na sobnoj temperaturi nije naštetilo te da je siguran za konzumaciju. Ako ne vjerujete svojem osjetilu njuha, držite se pravila 2:4 koje kaže da skuhanu hranu treba pojesti unutar dva sata, a zatim je staviti u frižider gdje je sigurna za konzumaciju unutar sljedeća četiri dana.

Priprema veće količine nekog jela poput safta ili gulaša nam često štedi vrijeme jer imamo unaprijed pripremljen obrok za večeru i sljedeći dan no ako ostatke tog jela ne čuvate na ispravan način i ne pojedete u određenom vremenskom roku, riskirate trovanje hranom.

Ljudi diljem svijeta svakodnevno obolijevaju od hrane koju pojedu, a najčešći uzročnik su opasni mikroorganizmi poput bakterija (salmonella), virusa (trihinela), gljivica, plijesni i parazita.

Miris, okus i izgled hrane nisu najpouzdaniji pokazatelji hoće li hrana uzrokovati oboljenje jer često hrana ne mijenja (odmah) izgled ni miris.

Opasna sobna temperatura

Mikroorganizmi se mogu jako brzo umnožavati ako su namirnice pohranjene na sobnoj temperaturi. Rast mikroorganizama se usporava, ili zaustavlja, održavanjem temperature ispod 5°C ili iznad 60°C.

Potencijalno opasna hrana je ona koja se lako kvari, kao što su sirova jaja (bez ljuske), sirovo meso, školjke, mliječni proizvodi i gotovo sva kuhana hrana.

Pravilno kuhanje može uništiti gotovo sve opasne mikroorganizme. Istraživanja su utvrdila da kuhanje hrane pri temperaturi od 70°C može pomoći da hrana bude sigurna za konzumaciju. Namirnice koje zahtijevaju posebnu pažnju su mljeveno meso, odresci ili rolano pečenje od mljevenog mesa, veliki komadi mesa i pečena perad.

No kuhanje je postupak pasterizacije, a ne sterilizacije, što znači da ne uništava otrove koje su ti patogeni mikroorganizmi stvorili.

Čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ne ostavljajte kuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Nakon toga, u hladnjak pospremite svu skuhanu hranu tako da je raspodijelite u plitke plastične posude kako bi se ujednačeno ohladila u što kraćem roku. Preporuka je da ostatke jela koje ste spremili u frižider pojedete unutar iduća četiri dana i ne podgrijavate više od jednom.

Ostaci jela mogu se brzo ohladiti i to: spremanjem ostataka jela na otvorene pladnjeve, rezanjem većeg komada mesa na manje dijelove, spremanjem u hladnu, čistu posudu ili stalnim miješanjem (juhe). Na ostatke jela stavljajte oznaku kako biste znali koliko su dugo pohranjeni.

 

Mesnica