Bez obzira na godine i spol, svatko od nas priželjkuje biti u dobroj formi, no ponekad to nije lako.
Dnevni ubrzani ritam, stresne situacije i manjak vremena najčešći su krivci za zanemarivanje našeg tijela, ali brigom o zdravlju i pravilnom prehranom, možemo napraviti jako puno za organizam. Uz vježbanje upravo je crveno meso idealna namirnica bogata proteinima, koja će nam osigurati potrebnu energiju.
Proteini izgrađuju mišićnu masu
Bez obzira bavite li se vježbanjem profesionalno ili rekreativno, vašem organizmu potrebni su proteini koji izgrađuju i održavaju mišićnu masu te su važni za zdravlje krvnih stanica, vezivnog tkiva, enzima i hormona.
Pritom je važno znati da je pravilna prehrana i unos proteina iz crvenog mesa ključan kada našem organizmu ponestane odgovarajuća količina aminokiselina koja se gubi vježbanjem.
Ukratko, ako se naš organizam prilikom vježbanja nalazi u fizičkom naporu, a prehrana ne zadovoljava potrebe tijela za proteinima, tijelo troši vlastite proteine što može imati negativan učinak na izdržljivost, kondiciju ili željene rezultate.
Osim proteina, veliku važnost kod tjelovježbe imaju željezo, B vitamini i cink iz crvenog mesa. Naime, zbog fizičkih napora dolazi do većeg pada željeza u organizmu koje se pojačano gubi znojenjem, a manjak željeza utječe na lošije rezultate vježbanja, obzirom da je željezo bitan faktor za opskrbu tijela kisikom.
Kompleks B vitamina također pridonosi osiguranju energije potrebne za vježbanje i obnovu mišićnog tkiva nakon tjelesne aktivnosti, dok cink pomaže kod zarastanja rana, regulira rast stanica i jača imunološki sustav.
Raznolikom prehranom do dobre forme
Želite li stoga doći u dobru formu, ne morate izbacivati određene namirnice, potrebno je samo raznolikom prehranom unositi sve ključne hranjive tvari.
Napravite pozitivan pomak za sebe i svoje zdravlje na najjednostavniji način i odvojite vrijeme za vježbanje. Pazite pritom na raznovrsnu prehranu bogatu crvenim mesom koje obiluje proteinima, B vitaminima, željezom i cinkom.
Izvori:
- Tieland, M., Borgonjen-Van den Berg, K.J., van Loon, L.J., de Groot, L.C. Dietary protein intake in community-dwelling, frail, and institutionalized elderly people: scope for improvement. Eur J Nutr.2012;51:173–179.
- Cheng, E. and Hampson, I.(2008). “Transfer of Training: A Review and New Insights.” International Journal of Management Reviews., 327-341.
- Wolfgang Maret, Harold H. Sandstead, Zinkbedarf und Risiko und Nutzen einer Zinksupplementierung
Perspectives in Medicine, Volume 2, Issues 1–4, March 2014, Pages 3-18 - Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantothenic acid, biotin, and choline. Washington, DC: National Academy Press; 1998;58-86.
- Hallberg, L. 1982. Iron absorption and iron deficiency. Hum Nutr:Clin. Nutr., 259-278.