Kako crveno meso pozitivno utječe na raspoloženje

2017
18 Siječanj 2017, Komentari: Komentari isključeni za Kako crveno meso pozitivno utječe na raspoloženje

Prehranom koja uključuje crveno meso bogato ključnim vitaminima i mineralima možemo prevenirati depresivno stanje, a ako ga već proživljavamo lakše ćemo izaći iz njega.

Kraći zimski dani tjeraju nas da što više vremena boravimo u zatvorenom prostoru, a većina nas to vrijeme pretežito provodi uz televiziju, internet ili osobna računala.

Također, manje se krećemo, jedemo brzu hranu, ne komuniciramo dovoljno s prijateljima, a sve to dovodi do malaksavosti, umora, bezvoljnosti pa samim time i depresivnog raspoloženja.

Upravo prehranom koja uključuje crveno meso bogato ključnim vitaminima i mineralima možemo prevenirati depresivno stanje, a ako ga već proživljavamo lakše ćemo izaći iz njega.

crveno-meso-raspolozenje-detalj

Utjecaj vitamina iz crvenog mesa na živčani sustav i raspoloženje

Crveno meso sadrži niz za organizam važnih mikronutrijenata kao što su željezo, cink, selen, kalij i niz B vitamina.

Vitamin B-12 i ostali vitamini B skupine igraju važnu ulogu u proizvodnji kemijskih tvari u mozgu te utječu na raspoloženje i druge funkcije mozga. Niske razine B-12 i drugih B vitamina kao što je vitamin B6 i folna kiselina mogu biti povezane s depresivnim raspoloženjem.

Nedostatak željeza u organizmu utječe na razvitak anemije te doprinosi umoru. A upravo je željezo prisutno u crvenom mesu odgovorno za sprečavanje oboljenja od nedostatka željeza u pojedinaca, a time i smanjenja funkcijskih i motoričkih sposobnosti.

Cink je jedan od najvažnijih minerala u tijelu ključan za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava, posebice za razmišljanje i dobro pamćenje.

Depresivna raspoloženja danas su sve češće dio društva i važno je naučiti se s njima nositi. Nedostatak svih navedenih minerala i vitamina rezultat je nepravilne prehrane i stila života, stoga jedite raznoliko i uravnoteženo, uvrstite crveno meso u svoj jelovnik dva do tri puta tjedno i osigurajte obrambene nutritivne vrijednosti u organizmu protiv depresivnog raspoloženja.

Izvori:
  1. Herbert V, Das K. Vitamin B12 in Modern Nutrition in Health and Disease, Baltimore, MD: Williams & Wilkins, 1994
  2. 2nd ed. Bangkok, Thailand: 2004. FAO/WHO. Expert Consultation on Human Vitamin and Mineral Requirements, Vitamin and mineral requirements in human nutrition: Report of joint FAO/WHO expert consolation; p. 341.
  3. Patterson AJ, Brown WJ, Roberts DC. Dietary and supplement treatment of iron deficiency results in improvements in general health and fatigue in Australian women of childbearing age. J Am Coll Nutr. 2001
  4. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5). American Psychiatric Association. 2013

Vezani članci