×
×
Kako napraviti banjalučke šiš ćevape
Recepti

Kako napraviti banjalučke šiš ćevape

Većina nas kad se spomene šiš ćevape, prvo pomisli na velike ćevape na ražnjiću. Šiš je ražnjić, štapić na koje se natače meso, pa je u tom kontekstu šiš ćevap svaki komad mesa nataknut na ražnjić.

Većina nas kad se spomene šiš ćevape, prvo pomisli na velike ćevape na ražnjiću.

Šiš je ražnjić, štapić na koji se nataču manji komadi mesa, samog ili naizmjence s povrćem, takvi se polože u posudu uz dodatno povrće po izboru, zaliju se vodom i kuhaju. Takvih šiš ćevapa, ovisno o odabiru mesa i povrća, ima raznih, a zajedničko im je to da se kuhaju (vare).

Otkud onda mljeveni ćevap na ražnjiću, pečen na roštilju, kao najpoznatiji šiš ćevap? Moja je pretpostavka da je naprosto slijedio slavu običnih ćevapa kakve poznajemo, a kakve je moguće pojesti i vani i s nogu, dok su kuhani šiš ćevapi ipak nešto što se priprema u okrilju doma.

U pravilu se takav šiš ćevap od mljevenog mesa, pojavljuje kao banjalučki šiš ćevap, o kojem, a otkud sam i ja preuzela i modificirala recept, piše Mustafa Hamdžić u svojoj knjizi ‘Banjalučki ćevap’.

Navodi na koji se način meso, koje i od kojih dijelova životinje upotrebljavalo za ćevape nekad, na koji se način mljelo, pripremalo i začinjalo, a daje i osnove za pripremiti smjesu, od koje ćete kasnije pripremiti bilo pljeskavice, obične ćevape ili šiš-ćevap danas.

Meso za ćevape se spravljalo u pravilu od govedine i bravetine, što je danas vrlo teško postići i koriste se uglavnom dostupne vrste mesa i gotovo smjese miješanog mljevenog mesa.

Ono što šiš ćevap ipak, osim veličine i natakanja na štapić, dodatno razlikuje od običnih ćevapa jest ljutina. Mesu za šiš ćevape osim soli i papra dodaje se i ljuti feferon ili papričica.

 

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

Priprema:

  1. Meso posolite i popaprite po ukusu i dodajte sitno sjeckani feferon ili ljutu papričicu. Mijesite meso u zdjeli zatvorenim dlanom da se svi sastojci prožmu, najmanje 15 minuta. Ostavite dobro pokriveno da odstoji u hladnjaku nekoliko sati, a može i preko noći.
  2. Meso formirajte valjak dužine otprilike 20 cm i 2 cm u promjeru, pa kroz njega provucite drveni ili metalni ražnjić. Neka još neko vrijeme odstoje, a zatim ih pržite na roštilju ili tavi. Stavite na jaku vatru, koju zatim smanjite, a ako pečete na roštilju premjestite na dio roštilja na kojem je niža temperatura i polako pecite. Šiš ćevap bi morao ostati sočan, pa pazite da ga ne presušite.
  3. Servirajte uz somun, lepinju, svježe narezan luk i kakav gusti jogurt ili kiselo mlijeko.