×
×
Kako napraviti: Šunka u kruhu koji se ne mijesi
Recepti

Kako napraviti: Šunka u kruhu koji se ne mijesi

Ako ste skloni klasičnom i ne usudite se eksperimentirati, napravite svoju šunku u kruhu na tradicionalan način, omotanu u klasično krušno tijesto.

No, volite li izazove, u stalnoj ste trci s vremenom (naročito pred praznike) onda je ovo recept s kojim ćete na svom blagdanskom stolu imati šunku u kruhu, a tijesto će se umijesiti samo.

Potrebno je nešto spretnosti, neće biti naodmet još jedan par ruku kao pomoć, ali samo na pola minute. Potrebna vam je i prikladna vatrostalna staklena, keramička ili metalna posuda s poklopcem. Šunku ili komad šunke veći od 1-1,5 kg nemojte pokušavati peći na ovaj način, jer će vam biti teško baratati njome i tijestom, ali sa šunkom do 1,5 kg težine odvažite se isprobati.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Fina šunka

Priprema:

 1. Pripremite dovoljno veliku posudu s poklopcem. U njoj rastopite 500 ml mlake vode s dvije žlice meda. Dodajte suhi kvasac i pričekajte da zapjeni. Za to vrijeme ugrijte mlijeko do mlakog pa u njemu otopite maslac narezan na kockice. Dodajte mlijeko s maslacem kvascu, a zatim i brašno pomiješano sa solju.
 2. Zahvaćajući drvenom kuhačom od rubova posude prema sredini, izmiješajte brašno s tekućinama da dobijete jednoličnu smjesu. Sad na isti način, ali energičnije, potezima kao da "tučete" tijesto, od ruba posude prema sebi odižite tijesto otprilike pola minute da mu ulupate zrak.
 3. Poklopite ili dobro pokrijte posudu i ostavite tako da se polako diže 7-8 sati.
 4. Pripremite posudu za pečenje. Pećnicu s poklopljenom posudom u njoj, ugrijte na maksimum. Trebati će vam nekih 15-ak minuta da se pećnica i posuda ugriju, a za to vrijeme izvadite šunku na sobnu temperaturu.
 5. Obilato pobrašnite radnu površinu, pa oprezno, u kvadratni oblik dovoljan da njime omotate odabrani komad šunke, izvrnite tijesto iz posude. Ako vam to nije uspjelo iz prve, dobro pobrašnite kuhaču, pa njome nježno razvucite tijesto, ali pazite da ga ne razvučete pretanko. Mora ostati debljine 2-3 cm. Dalje morate biti brzi i na ovom mjestu će vam pomoć još jednog para ruku dobro doći.
 6. Tijesto je uslijed načina dizanja, odnosno samomiješenja (umjesto vas, to je kroz 8 sati napravio kvasac) osjetno mekše (vlažnije) nego klasično dizano tijesto i uslijed toga teže za baratanje.
 7. Ako vam se učini da je doista suviše mekano, pobrašnite djelomično i površinu razvučenog tijesta. Kako se ono lijepi, učinite to i sa kuhačom, a onda oprezno na sredinu tijesta stavite šunku, a kuhačom ili dobro pobrašnjenim rukama prebacite razvučeno tijesto preko šunke. Ako je odabrani komad šunke previsok, položite ga na tijesto po toj dužoj (višoj) strani, jer ćete time smanjiti mogućnost klizanja tijesta.
 8. Izvadite ugrijanu posudu iz pećnice. Pritom pećnica ne smije ostati otvorena jer ćete izgubiti postignutu, a potrebnu temperaturu. Otklopite posudu. Ovdje bi vam dobro došla pomoć onog dodatnog para ruku. Pobrašnjenim rukama prebacite šunku i tijesto u posudu, odmah poklopite i vratite u pećnicu.
 9. Nemojte se uspaničariti ako vam tijesto bude klizilo sa šunke, to je normalno. Pri prebacivanju pokušajte što više tijesto pogurati prema vrhu šunke, ali budite oprezni pri spuštanju u posudu, koja je jako vruća, da se ne opečete.
 10. Ako se i dogodilo da je šunka negdje izvirila, nemojte očajavati. Tijesto će u posudi uslijed visoke temperature i vlage rasti i većim dijelom prekriti mjesta gdje je šunka eventualno ostalo nepokrivena, a pri tome formirati lijepu zlatno žutu rustikalnu površinu. Šunka je pak sama po sebi dovoljno vlažna da čak i ako je negdje otkrivena, neće se presušiti.
 11. Nakon što ste šunku pekli 30-40 minuta poklopljenu, na maksimalnoj temperaturi, otklopite je, a temperaturu smanjite na 200-220 °C, pa pecite idućih 10-15 minuta. Izvadite, ostavite kratko da se prohladi, a zatim je premjestite iz posude u kojoj se pekla i ostavite da se ohladi do kraja, a tijesto se, pri hlađenju, priljubi uz šunku.
 12. Izuzetno je ukusna tako topla, pa ako ste nestrpljivi, ovaj dio s hlađenjem smijete izostaviti, a vašu šunku pripremiti neposredno prije služenja.
 13. Ako je pak pripremate ranije, nakon što se potpuno ohladila, umotana u kuhinjsku krpu ili zatvorena u posudi, koju povremeno otvorite i obrišite, ako se kondenzirala vlaga, izdržati će i dva do tri dana.