Ovo možda nije klasičan recept za slavna jaja Benedikt, ali smo u njima pronašli inspiraciju i malo začinili priču. Pravila su tu da se krše, čuli smo već negdje, a otišli smo pomalo u meksičkom smjeru.
U meso Gurmanskih kobasica dodali smo ljutih feferona, za podlogu smo koristili zgnječeni avokado sa začinima, a umak (vrlo nalik klasičnom Hollandaise umaku) začinili smo s malo dimljene paprike. I oduševili se!
SASTOJCI
ZA UMAK:
Priprema:
- Feferon nasjeckajte na kolutiće U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte feferone i kratko ih zapecite. Meso kobasica izvadite iz omota i ubacite u tavu. Dodajte koncentrat rajčice i krušne mrvice pa pržite meso trgajući ga kuhinjskom lopaticom, ali ga nemojte skroz usitniti.
- Prerežite peciva i dok pripremate meso, zapecite ih na malo maslinova ulja.
- Podlijte sve temeljcem i miješajte, kad tekućina ispari, skinite meso s vatre.
- Avokado očistite i zgnječite, dodajte mu sol, papar, sok limete, žličicu maslinova ulja i peršin te dobro promiješajte. Spremite u hladnjak dok pripremate jaja.
- Za poširana jaja, vodu zagrijte da blago zavrijte i ulijte alkoholni ocat. Razbijte jaja, žlicom napravite vrtlog u vodi i nježno spustite jaje. Kuhajte oko 4 minute, bjelanjak će se stisnuti i jaje poprimiti oblik. Pažljivo izvadite iz vode i posolite.
- Za umak, u manji lonac stavite žumanjke, sol, papar, dimljenu papriku i 2 žlice vode, na laganu vatru. Miješajte pjenjačom dok se smjesa ne zagrije. Nastavite miješati dok se umak ne zgusne, a potom ga skinite s vatre i dodajte sok limuna. Ako vam se umak prebrzo grije, kratko ga skinite s vatre (ali i dalje miješajte), a ako je vatra preslaba, samo malo je pojačajte.
- Maslac, koji ste prethodno narezali na kockice, postupno umiješajte u umak (u nekoliko navrata, nemojte odjednom dodati sav maslac).
- Na donji dio peciva nanesite zgnječeni i začinjeni avokado, zatim dodajte meso, na njega jaje i prelijte sve umakom te pospite nasjeckanim vlascem.