Već samim svojim imenom ovaj odrezak pobuđuje maštu, navodeći nas da očekujemo nešto šareno i intrigantno. I dok popis sastojaka, svojim šarenilom, potvrđuje sumnju da je riječ o jednom od onih jela nastalih u trenutku i sa sastojcima koju su bili pri ruci, konačan rezultat jest intrigantan i ovisi upravo o tome koje ćete sastojke i kako upotrijebiti.
Dio svinjetine za koji se odlučite, a odresci mogu biti od buta, nešto manji od lopatice, za one koji vole posno krmenadle, a moj favorit je fino prošarana vratina, djelomično će, već u početku, odrediti tek vašem jelu.
No, u konačnici, ovo je jelo onoliko dobro, koliko je dobar ajvar koji ste u njega stavili. Ako imate ajvar s kojim niste baš najsretniji i razmišljate ga potrošite na ovim odrescima, nemojte, samo ćete produbiti tugu.
U zamjenu za ajvar možete upotrijebiti i pinđur ili ljutenicu, ali vodite računa o par detalja. Ako je vaš ajvar ili pinđur kremast, od pečenih paprika, slatkast i fino upržen, savršen je kandidat. Uz jednako slatkast luk i crvene paprike, pogođenim omjerom udjela kiselih krastavaca, a po želji i ukusu i blagim premazivanjem senfom, dobit ćete odličan spoj.
Ako koristite ajvar od kuhanih paprika koji je već sam blago kiselkast, smanjite količinu kiselih krastavaca koje dodajete, ili ih potpuno izostavite, a vodite računa da vam luk i svježe crvene paprike budu doista slatki, da uspostavite ravnotežu okusa. Ako volite ljuto, u umak dodajte i ljutih papričica. U svakom slučaju, igrajte se. Ovo jelo to podnaša i voli.
SASTOJCI
Priprema:
- Odreske posolite i popaprite, uvaljajte lagano u brašno, pa ispržite s obje strane do zlatno žute boje i ostavite po strani. Pećnicu ugrijte na 180 °C.
- Na masnoći na kojoj su se pržili odresci sad prepržite mesnatu slaninu narezanu na kockice i sitno nasjeckan luk. Dodajte češnjak, a odmah zatim i na rezance narezane crvene paprike, pa pirjajte da sve lagano omekša i pokupi sve karamelizirane masnoće koje je meso pustilo.
- Dodajte sitno sjeckane kisele krastavce i po želji ljute papričice, i na kraju ajvar. Dodajte malo muškatnog oraščića, promiješajte, zalijte vodom i pustite da zakuha.
- Odreske po želji tanko premažite senfom, posložite ih u vatrostalnu posudu ili bilo koju drugu posudu za pečenje s poklopcem, prelijte umakom i poklopljeno pecite u pećnici na 180 °C oko 30 minuta.
- Ciganski odresci uživaju koji god prilog da im pridružite. Poslužite ih uz fini kruh, krumpir na sve načine, rižu, a odlični su i uz palentu ili žgance. Ne zaboravite veliku zdjelu svježe salate.