Ciganski odrezak: Kad se vole svinjetina i ajvar

2015

Sastojci

  • oko 600g svinjskih odrezaka (but, lopatica, odkoštene krmenadle ili vratina)
  • sol, papar
  • malo brašna
  • svinjska mast
  • po želji žlica ili dvije senfa
  • 100 g mesnate slanine
  • 100 g luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 slatke crvene paprike
  • ljute papričice po želji
  • 4-5 žlica ajvara
  • malo muškatnog oraščića
  • 100 ml vode
3 Siječanj 2015, Komentari: 1

Ime ovog odreska odmah potiče maštu, a ono što se "krije" u ovom receptu potaknut će vaše nepce na akciju!

Već samim svojim imenom ovaj odrezak pobuđuje maštu, navodeći nas da očekujemo nešto šareno i intrigantno. I dok popis sastojaka, svojim šarenilom, potvrđuje sumnju da je riječ o jednom od onih jela nastalih u trenutku i sa sastojcima koju su bili pri ruci, konačan rezultat jest intrigantan i ovisi upravo o tome koje ćete sastojke i kako upotrijebiti.

Dio svinjetine za koji se odlučite, a odresci mogu biti od buta, nešto manji od lopatice, za one koji vole posno krmenadle, a moj favorit je fino prošarana vratina, djelomično će, već u početku, odrediti tek vašem jelu.

No, u konačnici, ovo je jelo onoliko dobro, koliko je dobar ajvar koji ste u njega stavili. Ako imate ajvar s kojim niste baš najsretniji i razmišljate ga potrošite na ovim odrescima, nemojte, samo ćete produbiti tugu.

ciganski-odrezak-ajvar- svinjetina

U zamjenu za ajvar možete upotrijebiti i pinđur ili ljutenicu, ali vodite računa o par detalja. Ako je vaš ajvar ili pinđur kremast, od pečenih paprika, slatkast i fino upržen, savršen je kandidat. Uz jednako slatkast luk i crvene paprike, pogođenim omjerom udjela kiselih krastavaca, a po želji i ukusu i blagim premazivanjem senfom, dobit ćete odličan spoj.

Ako koristite ajvar od kuhanih paprika koji je već sam blago kiselkast, smanjite količinu kiselih krastavaca koje dodajete, ili ih potpuno izostavite, a vodite računa da vam luk i svježe crvene paprike budu doista slatki, da uspostavite ravnotežu okusa. Ako volite ljuto, u umak dodajte i ljutih papričica. U svakom slučaju, igrajte se. Ovo jelo to podnaša i voli.

Količine i sastojke koje sam dala koristite kao vodič za avanturu, ne kao Bibliju.

ciganski-odrezak-svinjetina-detalj

Priprema:

Odreske posolite i popaprite, uvaljajte lagano u brašno, pa ispržite s obje strane do zlatno žute boje i ostavite po strani.
Pećnicu ugrijte na 180°C.

Na masnoći na kojoj su se pržili odresci sad prepržite mesnatu slaninu narezanu na kockice i sitno nasjeckan luk. Dodajte češnjak, a odmah zatim i na rezance narezane crvene paprike, pa pirjajte da sve lagano omekša i pokupi sve karamelizirane masnoće koje je meso pustilo.

Dodajte sitno sjeckane kisele krastavce i po želji ljute papričice, i na kraju ajvar. Dodajte malo muškatnog oraščića, promiješajte, zalijte vodom i pustite da zakuha.

Odreske po želji tanko premažite senfom, posložite ih u vatrostalnu posudu ili bilo koju drugu posudu za pečenje s poklopcem, prelijte umakom i poklopljeno pecite u pećnici na 180°C oko 30 minuta.

Ciganski odresci uživaju koji god prilog da im pridružite. Poslužite ih uz fini kruh, krumpir na sve načine, rižu, a odlični su i uz palentu ili žgance. Ne zaboravite veliku zdjelu svježe salate.

Vezani članci