Croque madame: Mali sendvič za velike gurmane

2016

Sastojci

  • Za 2 sendviča:
  • 4 šnite kruha (tost kruh ili bilo koji kruh)
  • 4 šnite sira gouda
  • 2 velike šnite kuhane šunke
  • 200 ml umaka bešamel
  • 50 g sira grana padano (grubo riban ili u sitnim listićima)
  • 10-12 komada manjih šampinjona
  • 2 jaja
  • Za bešamel:
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • sol, papar
  • malo sitno ribanog muškatnog oraščića
30 Rujan 2016, Komentari: Comments Off on Croque madame: Mali sendvič za velike gurmane

Omiljeni je ovo sendvič u frankofonskom dijelu svijeta koji na svom jelovniku ima baš svaki bolji bar ili bistrot koji služi hranu.

Ovaj sočni, gurmanski sendvič čine dvije šnite kruha (tosta ili bilo kojeg drugog kruha), kuhane šunke, sira (u francuskom dijelu svijeta je to obično sir Gruyere) i bešamel umaka, sve lijepo složeno i zapečeno u pećnici. Naziv tom sendviču je croque monsier.

Ako u gornjoj šniti kruha napravimo rupu u koju dodamo jaje pazeći da žumanjak ostane čitav pa zapečemo, dobili smo croque madame. Upravo za croque madame vam danas donosim recept.

Budući da sir Gruyere kod nas nije lako naći na svakom koraku, ja sam koristila male listiće sira grana padano. Gruyere ima vrlo specifičnu aromu i u pravilu mu nema zamjene, ali kako poput grane padano spada u tvrde sireve koji se rade od kravljeg mlijeka, grana padano je u ovom slučaju bio izvrstan izbor.

A kako ja jako volim sendviče koji obiluju topljenim sirom, dodatno sam između slojeve šunke, bešamela i kruha stavila po dvije šnite sira gouda. Tek tada su moji sendviči bili spremni za dodavanje jaja i za pećnicu.

croque-madame-zapeceni-sendvic-detalj

Uz sendviče sam u posudu za pečenje dodala i male šampinjone te sve zajedno ispekla. Šampinjoni su izvrsni uz ove sendviče.

Ovako pripremljene sendviče možete poslužiti u raznim prigodama. Ako volite bogate doručke, poslužite ih uz čašu omiljnog voćnog soka. Ako ste ih ipak odlučili polužiti za večeru, druženje ili kao popodnevni zalogaj, poslužite ih uz svježe povrće (rajčica, krastavac, paprike, rukola) i čašu hladnog piva.

Priprema:

Najprije napravite bešamel: u dubokoj tavi otopite maslac, dodajte mu brašno i popržite ga kao zapršku. Potom u tavu dodavajte zagrijano mlijeko, stalno miješajući i pazeći da se ne naprave grudice. Kad se umak lijepo zgusnuo, dodajte mu sol, papar (po mogućnosti bijeli) i malo muškatnog oraščića te sve dobro izmiješajte. Pustite da se umak ohladi. Ako je umak pregust, dodajte mu mlijeka do željene gustoće.

Potom slažite sendviče: u posudu za pečenje stavite dvije žlice umaka bešamel i razmažite ga po dnu posude. Položite dvije šnite kruha jednu do druge i svaku premažite bešamelom, potom na svaku stavite po jednu veliku šnitu kuhane šunke i opet premažite bešamelom, potom na svaku krišku kruha stavite po dvije šnite sira gouda.

U preostalim dvjema kriškama kruha napravite veću rupu (uz pomoć čaše ili okruglog izrezivača) pa ih položite na sir i formirajte sendviče. Gornje šnite kruha premažite preostalim bešamelom i po njemu posipajte sir grana padano koji ste grubo naribali ili nalomili na listiće.

Na kraju u svaku rupu na kruhu izlijte po jedno jaje pazeći da žumanjak ostane čitav pa svako jaje posolite. U posudu, sa strane oko sendviča, dodajte manje šampinjone (ili veće rezane na četvrtine).

Posudu prekrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija) da se peče 15 minuta. Potom skinite foliju i pojačajte pećnicu na 200°C te pecite još 10 minuta dok se jaja ne ispeku, a površina sendviča ne dobije lijepu zlatnu boju.

Sendvič poslužite uz pečene šampinjone i svježe povrće poput rajčice, krastavaca, paprike i rukole koje ste samo lagano posolili ili uz prženi krumpir.

Vezani članci