Na Volim meso portalu, slanina je nepresušan izvor inspiracije i apsolutno smo jednoglasni oko izreke kako slanina čini svako jelo ukusnijim.
Za vas smo ovaj put testirali kako (i zašto!) napraviti džem od slanine i rajčica.
Nemojte se bojati potrošiti 20 dkg slanine ili pancete jer ono što ćete dobiti je čisto savršenstvo. Ovaj slani, ljepljivi džem je definicija umamija – intenzivan okus koji će vas natjerati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja, otet će vam se i jedan “mmmmm….”.
Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne rajčice, npr. beef ili volovsko srce. Rajčice ne morate guliti, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele dijelove. Dimljenu mljevenu papriku i mljevenu gorušicu možete pronaći u dućanima sa začinima i nisu skupa investicija jer se odlično slažu s jako puno namirnica, osobito mesom.
Džem možete mazati na kruh, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pečena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znat ćete da mu je mjesto – u svemu!
SASTOJCI
Priprema:
- Slaninu narežite na tanje trake pa je prepržite u tavi dok nije potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tavu.
- Slaninu odložite sa strane na tanjur. Odvadite dvije do tri žlice masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tavu od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagorjeti.
- Na zagrijanoj masnoći od slanine prepržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite u tavu. Dodajte sjeckanu rajčicu i sve ostale začine, poklopite lonac.
- Kuhajte na jačoj vatri dok umak ne zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte do 45 minuta. Povremeno promiješajte i pazite da "džem" ne zagori. Tekućina se mora reducirati i džem mora postati gust i ljepljiv. Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.
- U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do 2 tjedna iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.