Gua Bao: Kineska parena peciva s carskim mesom

2016

Sastojci

  • ZA PECIVA:
  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 ml toplog mlijeka
  • 1 žlica otopljenog maslaca
  • 1 žlica rižinog octa
  • 250 vruće vode
  • ZA CARSKO MESO:
  • 700 g carskog mesa bez kosti
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice koncentrirane rajčice
  • 1 žličica hoisin umaka
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žlice rižinog octa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 cm đumbira, naribanog
  • 4 režnja češnjaka, zgnječena
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 – 3 žlice ulja
  • Za ukiseljenju mrkvu, daikon i kupus:
  • 2 velike mrkve
  • 1 daikon
  • ¼ glavice kupusa
  • 500 ml vruće vode
  • 1 žličica soli
  • 6 žlica rižinog octa
  • 3 žlice šećera
12 Prosinac 2016, Komentari: Comments Off on Gua Bao: Kineska parena peciva s carskim mesom

Ljubitelji azijskih specijaliteta su se sigurno susreli s gua bao, pahuljasto mekanim pecivima koja se kuhaju na pari i pune glaziranim carskim mesom i ukiseljenim povrćem.

Gua Bao ili u (mom) slobodnom prijevodu – pareno pecivo, još je jedan specijalitet azijske kuhinje (tajlandske da budem potpuno precizna). Radi se o pecivu polukružnog oblika koje se ne peče već se pari u kuhalu od bambusa. Uobičajeno se poslužuje uz polagano pečenu/kuhanu svinjsku potrbušinu (carsko meso), sezonske salate i umake.

Ako ste ljubitelj azijskih specijaliteta i obilazite naše fusion restorane jamačno ste se susreli s ovim pahuljasto mekanim pecivima. Mene su toliko oduševili da sam ih poželjela i sama napraviti u svojoj kuhinji, te vidjeti je li takvo što uopće izvedivo. Iako se radi o tehnički malo zahtjevnijem jelu, ispostavilo se da ono nije neizvedivo u prosječnom domu, no oduzima puno vremena.

Ovo nije nešto što ćete skuhati u tren oka. Sama izrada peciva traje i nekoliko sati, a meso za punjenje bi trebalo početi pripremati dan ranije. Kako sam već nedavno pisala, carsko meso je komad kojemu treba dati vremena i peći ga polagano za dobre rezultate. Imajte to na umu ako se odlučite i sami unijeti dašak Azije u svoj dom.

Računajte također da ćete morati nabaviti parno kuhalo od bambusa ili neku metalnu inačicu prije nego se upustite u avanturu zvanu gua bao jer parenje peciva je upravo ono što ih čini tako mekanima i drugačijima u odnosu na klasični kruh.

buns-kineska-parena-peciva-02

Priprema peciva:

U zdjeli za miješanje pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte mlijeko, otopljeni maslac, rižin ocat pa pomalo dolijevate vruću vodu i miješajte. Zamijesite tijesto i prebacite ga na radnu plohu. Nastavite mijesiti 10 – 15 minuta dok ne dobijete glatko i podatno tijesto.

Zdjelu za podizanje tijesta blago nauljite pa u nju prebacite umiješeno tijesto, premažite ga s još malo ulja, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči, oko 2 sata.

Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na radnu površinu, udarite ga šakom kako bi istisnuli zrak te ga premijesite. Razvaljajte tijesto na nekih 2 cm debljine te pomoću velike okrugle modlice izrežite krugove. Svaki krug malo valjkom stanjite kako bi dobili ovalni oblik, na sredinu ovala stavite jedan štapić za jedenje te preko njega preklopite tijesto. Pažljivo izvucite štapić. Ponovite ovo dok ne potrošite sve tijesto.

Pripremljene gua baoe stavite na lim obložen papirom za pečenje i prekrijte ih krpom i ostavite na toplom da ponovno narastu, oko sat vremena.

Zagrijte parno kuhalo od bambusa nad loncem punim kipuće vode. Obložite gornju etažu papirom za pečenje i na nju posložite pripremljene gua baoe. Kuhajte ih na pari desetak minuta, dok ne postanu mekani i napuhnuti. Oprez – para i voda ispod moraju biti zbilja jako vruće kada ih stavljate i parite.

Parene gua baoe izvadite, rastvorite i napunite glaziranim carskim mesom i kiselim povrćem. Ovo jelo je najukusnije dok je vruće i friško skuhano.

Priprema glaziranog carskog mesa:

Zarežite kožu carskog mesa tako da tvori mrežu rombova. Dobro ga natrljajte solju i ostavite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći.

Kada ste spremni za pečenje mesa, u zdjelici pomiješajte sve sastojke za umak, koncentriranu rajčicu, hoisin, soja umak, rižin ocat, šećer, naribani đumbir, zgnječeni češnjak i zvjezdani anis. Po potrebi dobivenu smjesu razrijedite s malo tople vode i time dobro premažite carsko meso.

Lim za pečenje malo premažite uljem pa na njega stavite carsko meso. Prekrijte ga aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 150˚C tri sata.

Povremeno provjerite situaciju u pećnici i po potrebi podlijte s malo vode kako bi spriječili gorenje umaka.

Pečeno meso prebacite na dasku za rezanje i narežite na tanke šnite. Ovim mesom napunite parena peciva.

Za ukiseljeno povrće:

Mrkvu, daikon i zelje operite, ogulite i narežite na tanke trakice. Stavite sve povrće u veliku staklenu zdjelu ili teglu. Stišćite ga rukama kako bi omekšalo i pustilo sokove.

U drugoj posudi pomiješajte vodu sa solju, šećerom i rižinim octom. Miješajte sve energično kako bi se šećer otopio.
Ovom otopinom zalijte pripremljeno povrće, dobro ga promiješajte, pokrijte prozirnom folijom i pustite da fermentira najmanje sat vremena, a najviše tri dana.

Salatu poslužite uz meso i parena peciva.

Vezani članci