×
×
Probajte hamburger s pecivom od riže
Iz tave

Probajte hamburger s pecivom od riže

U ovom netipičnom hamburgeru, klasično hambi pecivo je zamijenjeno kuhanom rižom oblikovanom u pecivo, a pljeskavica je prepustila svoje mjesto – pohanom odresku.

Ovaj hamburger je još jedan primjer kako se standardno i poznato jelo može “transformirati” u novi i zanimljiv obrok.

Bazno jelo ovog hamburgera je gablec koji lako možete pronaći na menijima većine hrvatskih restorana, a radi se o kuhanoj riži s bečkim odreskom i umakom.

Rižu sam iskoristio kao pecivo za hamburger, a pohano meso umjesto pljeskavice. Umak od gljiva koji se najčešće nađe u kombinaciji s ovim namirnicama, zamijenio sam brzim curry umakom na bazi vrhnja.

Kako bi što jednostavnije pripremili pecivo od riže, upotrijebite neku od kineskih vrsta riže koje ostanu ljepljive nakon kuhanja. Ako je nemate, poslužit će i obična riža koju nemojte ispirati prije kuhanja, a kuhajte je u više vode i na kraju joj dodajte malo maslaca.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
1
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Odrezak bez kosti

Priprema:

  1. Jednu šalicu riže skuhajte u dvije i pol šalice vode. U vodu dodajte soli po ukusu. Riža bi trebala biti malo raskuhana, ljepljive teksture, pa ako vidite da vam tijekom kuhanja nestane vode, slobodno dodajte još malo.
  2. Kad je kuhana, sklonite rižu s vatre i umiješajte 50 g maslaca. Ako želite da vam peciva imaju zanimljivu boju, riži možete dodati sjeckani svježi peršin ili naribanu mrkvu. Rižu prebacite u plitku i široku posudu ili u kalup za burgere pa pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga je zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak da se u potpunosti ohladi. Tako zamotanu rižu možete ostaviti u hladnjaku preko noći, odnosno najmanje par sati prije upotrebe.
  3. Kada je riža dovoljno čvrsta i ljepljiva, okrenite kalup da iz nje ispadne čvrsto oblikovano hamburger "pecivo" te ga prerežite po sredini. Ako vam se pritom "pecivo" raspada, možete ga prerezati tankim koncem, kao što se reže biskvit za torte.
  4. Brzi curry umak napravite tako da na malo ulja prepržite luk, dodajte mu vrhnje za kuhanje i začine te na kraju curry prah. Umak usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.
  5. Hamburger složite standardno, samo umjesto pljeskavica dodajte pohane svinjske odreske.