×
×
Janjeći kotleti na proljetnoj krumpir salati
Iz tave

Janjeći kotleti na proljetnoj krumpir salati

Za ljubitelje mesa, osim što je početak sezone roštiljanja, proljeće je i vrijeme od janjetine – ražanj, peka, pećnica ili “samo” janjeći kotleti na grill tavi.

Najviše se štuje ona s ražnja, pa ću joj i ja odati dužno poštovanje.

Osobno sam sklonija janjetini pod pekom ili kad vam je peka nedostupna, mekanoj i sočnoj janjetini ispečenoj u pećnici.

Oni kojima je dostupnija, uživaju vjerujem, i u janjetini spremljenoj na lešo, gulaš varijantama s povrćem ili u bezobrazno dobrim janjećim kotletima na roštilju ili grill tavi.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Janjetina

Priprema:

  1. U mužar dodajte svježe mljevenu krupnu morsku sol i papar, protisnuta 3 režnja češnjaka i dvije-tri žlice maslinova ulja, pa sve pretvorite u pastu. Time dobro natrljajte kotlete i ostavite najmanje pola sata da se mariniraju.
  2. Prije pečenja ostavite ih najmanje dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.
  3. Dok se kotleti mariniraju skuhajte krumpir i narežite ga na ploške. Matovilac i rotkvice očistite, a rotkvice narežite na vrlo tanke ploške.
  4. Sol, papar, protisnuti češnjak i ulje u mužaru pretvorite u pastu, dodajte 1-2 žlice tople vode i aceto balsamico pa time začinite krumpir. Matovilac i rotkvice dodajte krumpiru neposredno prije posluživanja.
  5. Grill ili gusanu tavu samo vrlo lagano pouljite i ugrijte je da bude vruća, ali ne i da se počne dimiti. Pecite kotlete po tri minute sa svake strane za srednje pečene, a 4-5 minuta za dobro pečene. Maknite ih s tave i ostavite nekoliko minuta pokrivene na toplom tanjuru da se sokovi slegnu.
  6. Poslužite na postelji od tople krumpir salate.