Najviše se štuje ona s ražnja, pa ću joj i ja odati dužno poštovanje.
Osobno sam sklonija janjetini pod pekom ili kad vam je peka nedostupna, mekanoj i sočnoj janjetini ispečenoj u pećnici.
Oni kojima je dostupnija, uživaju vjerujem, i u janjetini spremljenoj na lešo, gulaš varijantama s povrćem ili u bezobrazno dobrim janjećim kotletima na roštilju ili grill tavi.
SASTOJCI
Priprema:
- U mužar dodajte svježe mljevenu krupnu morsku sol i papar, protisnuta 3 režnja češnjaka i dvije-tri žlice maslinova ulja, pa sve pretvorite u pastu. Time dobro natrljajte kotlete i ostavite najmanje pola sata da se mariniraju.
- Prije pečenja ostavite ih najmanje dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.
- Dok se kotleti mariniraju skuhajte krumpir i narežite ga na ploške. Matovilac i rotkvice očistite, a rotkvice narežite na vrlo tanke ploške.
- Sol, papar, protisnuti češnjak i ulje u mužaru pretvorite u pastu, dodajte 1-2 žlice tople vode i aceto balsamico pa time začinite krumpir. Matovilac i rotkvice dodajte krumpiru neposredno prije posluživanja.
- Grill ili gusanu tavu samo vrlo lagano pouljite i ugrijte je da bude vruća, ali ne i da se počne dimiti. Pecite kotlete po tri minute sa svake strane za srednje pečene, a 4-5 minuta za dobro pečene. Maknite ih s tave i ostavite nekoliko minuta pokrivene na toplom tanjuru da se sokovi slegnu.
- Poslužite na postelji od tople krumpir salate.