×
×
Naučite pripremiti janjetinu u vakuumu
Recepti

Naučite pripremiti janjetinu u vakuumu

Najveća prednost kuhanja u vakuumu jest činjenica da se termičkom obradom ne gubi ništa iz namirnice, već svi okusi i arome ostaju u vrećici i prožimaju se, u ovom slučaju, s mesom.

Ideja za ovo uistinu preukusno jelo nastala je lani, tijekom priprema za moje prvo kulinarsko natjecanje u životu. Kategorija ‘lamb rack’ ne ostavlja previše mogućnosti termičke obrade osim pečenja ili kuhanja, obzirom da je morate poslužiti u originalnom obliku – s kosti.

Kako sam htjela izbjeći još jedno u nizu jela ‘pečena janjetina na nečemu, s nečim’, u razgovoru s mentorom, odlučili smo se za varijantu ovog improviziranog i brzopoteznog souse vide načina kuhanja (francuski izraz za ‘u vakuumu’). Obzirom na delikatnost mesa i veličinu kotleta koja je u pravilu poprilično mala, ovom jelu zaista ne treba duže od 20-ak minuta pripreme.

Osim toga, najveća prednost kuhanja u vakuumu jest činjenica da se termičkom obradom ne gubi ništa iz namirnice, već svi okusi i arome ostaju u vrećici i prožimaju se, u ovom slučaju s mesom.

Ako želite i imate vremena, meso ostavite u vrećici (prije no što je ‘vakumirate’) da se malo marinira. Što se tiče samog vakuumiranja, ne brinite, ne trebaju vam nikakvi posebni alati, za kućnu uporabu slobodno se poslužite vlastitim plućima.

Nemojte nikako preskakati sušenu kadulju, ali nemojte ni u ludilu pretjerivati – jedan listić na dva kotleta je sasvim dovoljan. Vjerujte mi na riječ. Jedini razlog zašto je ovo jelo na natjecanju osvojilo srebro, a ne zlato je upravo u tome što sam bila široke ruke s kaduljom.

Ako ne pojedete sav umak koji ostane nakon konzumacije mesa (u što čisto sumnjam), slobodno mu dodajte par decilitara vode, još par zrna soli i papra i dobit ćete perfektnu janjeću juhu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Janjetina

Priprema:

  1. Janjeće kotlete očistite, stavite u vrećicu, dodajte začine, zalijte maslinovim uljem (oko 1dl na 3-4 kotleta).
  2. Dobro ih protresite u vrećici, isišite zrak, zavežite čvor na vrhu vrećice te stavite kuhati u hladnu vodu na lagano, oko pola sata.
  3. Kad je gotovo, izlijte vodu, prerežite čvor na vrećici, te prebacite u zasebnu zdjelu. Držim fige da izdržite do slaganja na tanjuru, kod nas se u pravilu pojedu direktno iz vrećice.