Naučite pripremiti janjetinu u vakuumu

2014

Sastojci

  • janjeći kotleti
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • aromatične trave (kadulja, mažuran, origano, timijan)
  • vrećica za pečenje (za više od 4 kotleta, kupite XL veličinu)
10 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Naučite pripremiti janjetinu u vakuumu

Najveća prednost kuhanja u vakuumu jest činjenica da se termičkom obradom ne gubi ništa iz namirnice, već svi okusi i arome ostaju u vrećici i prožimaju se, u ovom slučaju, s mesom.

Ideja za ovo uistinu preukusno jelo nastala je lani, tijekom priprema za moje prvo kulinarsko natjecanje u životu. Kategorija ‘lamb rack’ ne ostavlja previše mogućnosti termičke obrade osim pečenja ili kuhanja, obzirom da je morate poslužiti u originalnom obliku – s kosti.

Kako sam htjela izbjeći još jedno u nizu jela ‘pečena janjetina na nečemu, s nečim’, u razgovoru s mentorom, odlučili smo se za varijantu ovog improviziranog i brzopoteznog souse vide načina kuhanja (francuski izraz za ‘u vakuumu’). Obzirom na delikatnost mesa i veličinu kotleta koja je u pravilu poprilično mala, ovom jelu zaista ne treba duže od 20-ak minuta pripreme.

Osim toga, najveća prednost kuhanja u vakuumu jest činjenica da se termičkom obradom ne gubi ništa iz namirnice, već svi okusi i arome ostaju u vrećici i prožimaju se, u ovom slučaju s mesom.

Ukoliko želite i imate vremena, meso ostavite u vrećici (prije no što je ‘vakumirate’) da se malo marinira. Što se tiče samog vakumiranja, ne brinite, ne trebaju vam nikakvi posebni alati, za kućnu uporabu slobodno se poslužite vlastitim plućima.

Nemojte nikako preskakati sušenu kadulju, ali nemojte ni u ludilu pretjerivati – jedan listić na dva kotleta je sasvim dovoljan. Vjerujte mi na riječ. Jedini razlog zašto je ovo jelo na natjecanju osvojilo srebro, a ne zlato je upravo u tome što sam bila široke ruke s kaduljom.

Ukoliko ne pojedete sav umak koji ostane nakon konzumacije mesa (u što čisto sumnjam), slobodno mu dodajte par decilitara vode, još par zrna soli i papra i dobit ćete perfektnu janjeću juhu.

Uslast!

janjeci-kotleti-02

Priprema:

Janjeće kotlete očistite, stavite u vrećicu, dodajte začine, zalijte maslinovim uljem (oko 1dl na 3-4 kotleta). Dobro ih protresite u vrećici, isišite zrak, zavežite čvor na vrhu vrećice te stavite kuhati u hladnu vodu na lagano, oko pola sata.

Kad je gotovo, izlijte vodu, prerežite čvor na vrećici, te prebacite u zasebnu zdjelu. Držim fige da izdržite do slaganja na tanjuru, kod nas se u pravilu pojedu direktno iz vrećice.

Vezani članci