Glavna zvijezda ovog recepta je polagano kuhana juneća koljenica – osso buco. Iako ovaj komad mesa obično vezujemo uz talijansku kuhinju, jednako je popularan i u azijskim kuhinjama.
Radi se o komadu mesa koji treba malo više termičke obrade kako bi postao sočan i zasjao svojim punim sjajem. Takvo kuhanje traži nešto više vremena, ali zato daje odlične rezultate i vrlo sočno meso. Kako bi uštedjeli na vremenu, meso možete pripremiti i u ekspres loncu ili ga možete pripremiti polagano u klasičnom loncu.
Na koju god se opciju odlučite rezultat će biti jednako sočan i ukusan. S obzirom na to da je ovo jelo inspirirano azijskim okusima, dodala sam puno aromatičnih začina poput anisa, cimeta, sečuanskog papra te nezaobilaznu kinesku mješavinu pet začina. Ovako skuhano meso narežite pa ga omotajte kineskim palačinkama i poslužite uz Hoisin umak.
SASTOJCI
Za meso:
Za kineske palačinke
Za Hoisin umak:
Za posluživanje:
Priprema:
- Prilikom pripreme mesa možete večer prije pripreme jela nasoliti meso i staviti ga u hladnjak. Prije kuhanja meso izvadite iz hladnjaka barem pola sata ranije kako bi se temperiralo.
- U ekspres loncu zagrijte dvije do tri žlice ulja pa na njemu prepržite meso kako bi dobilo lijepu boju sa svih strana. U lonac dodajte mladi luk, češnjak, đumbir i peperončine te sve kratko pržite dok češnjak ne zamiriše. Smanjite vatru i dodajte sve začine, promiješajte pa prelijte temeljcem ili vodom te dodajte sojin umak. Poklopite i zatvorite ekspres lonac koji namjestite na kuhanje pod visokim pritiskom. Kuhajte oko četrdeset minuta, vodeći računa o pritisku lonca i smanjivanju vatre po potrebi. Ako pripremate meso u klasičnom loncu, smanjite vatru, poklopite lonac i tako kuhajte tri do četiri sata uz povremeno provjeravanje teksture mesa.
- Meso je skuhano kada se lagano odvaja na komadiće. Kuhano meso izvadite iz umaka u kojem se kuhalo, ostavite ga da se malo ohladi pa ga narežite na manje komade kojima ćete nadjenuti palačinke. Preostalu juhu od kuhanja procijedite, ohladite i spremite u hladnjak. Koristite je kao temeljac za azijske rezance ili ramen, gustu japansku juhu.
- Za pripremu kineskih palačinki brašno stavite u zdjelu pa mu lagano dodajte kipuću vodu neprestano miješajući. Kada se sve poveže u mekano tijesto umijesite ga rukama ili samostojećim mikserom. Kada se sve poveže u glatko tijesto prekrijte ga i ostavite da odmori dvadesetak minuta.
- Odmoreno tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu i podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio rastanjite valjkom za tijesto u krug promjera oko petnaest centimetara, zatim premažite s malo sezamovog ulja, posolite i posipajte sjeckanim mladim lukom. Ovako pripremljene krugove zarolajte u roladu i omotajte ih u pužiće ili male burekčiće. Ostavite ih da se odmore desetak minuta pa ih ponovno razvaljajte u krugove promjera oko petnaest centimetara.
- Pecite ih na dobro zagrijanoj tavi koju ste premazali s malo sezamovog ulja, po tri do četiri minute sa svake strane. Pečene palačinke omotajte čistom kuhinjskom krpom kako se ne bi sušile.
- Za pripremu Hoisin umaka sve sastojke pomiješajte u zdjeli multipraktika i miješajte dok se ne pretvore u glatki, gusti umak.
- Kada je sve gotovo uzimajte jednu po jednu pečenu palačinku, premažite je sa žličicom Hoisin umaka i na nju složite prutiće krastavca i mrkve. Dodajte meso i sve posipajte sezamom. Čvrsto zarolajte palačinke i narežite ih na polovice ili četvrtine. Poslužite ih odmah uz još umaka.