Kobasice i kiseli kupus sintagma su koju dobro poznajemo i zalogaj koji skoro nikada ne odbijamo. Ipak, ako ste od onih kojima su kobasice i kiseli kupus u svim varijantama već pomalo dosadili, posegnite za novom inspiracijom. Otisnite se u Poljsku gdje se ovoj dobro poznatoj kombinaciji kupusa i kielbasa vrlo često dodaju i jabuke.
Ispirjajte i lagano zapecite kiseli kupus, ispecite domaće dimljene kobasice i na maslacu popecite jabuke pa sve složite na pladanj i poslužite.
Svima koji na spomen jabuka u ovoj kombinaciji odmahuju rukom recite da se radi o pečenom krumpiru. Lako ćete ih prevariti i nagovoriti da probaju ovaj slastan zalogaj.
SASTOJCI
ZA PEČENE JABUKE:
Priprema:
- Kiseli kupus dobro isperite pod mlazom hladne vode te ga dobro iscijedite. Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na veće kockice. Luk nasjeckajte na sitno. Domaće dimljene kobasice prerežite na tri dijela.
- Zagrijte širu tavu pa na suhoj tavi do zlatne boje popecite narezane kobasice (pecite oko 7-8 minuta uz okretanje). Izvadite kobasice na tanjur pa u istu tavu dodajte ulje i na zagrijanom ulju 4-5 minuta sotirajte nasjeckani luk i sjemenke kima.
- Potom dodajte kiseli kupus i pirjajte ga oko 15 minuta. Dodajte kumin i bijeli papar pa nastavite pirjati još 15-20 minuta dok se kupus lijepo ne zapeče.
- U drugoj tavi otopite maslac pa ubacite jabuke. Sotirajte na srednje jakoj vatri oko 10-12 minuta te par minuta prije kraja dodajte kardamom.
- Na pladanj složite kiseli kupus, po njemu rasporedite pečene jabuke i na kraju dodajte kobasice i poslužite.