Medaljoni od lungića u umaku od jagoda

2018

Sastojci

  • 430 g svinjskog lungića
  • 60 g pancete
  • 300 g jagoda
  • 200 ml aceta balsamica
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 režnja češnjaka
  • crveni papar
  • ulje
27 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Medaljoni od lungića u umaku od jagoda

Ušli smo u sezonu (i vladavinu) jagoda. Iako gotovo uvijek 'niču' iz deserata i osvježavajućih pića, obećajemo da su u slanoj kombinaciji podjednako slasne.

Slatke jagode u slanom jelu – ide li to skupa? Postoji samo jedan način da provjerite, a to je da probate ovaj recept!

Medaljoni od mekanog svinjskog lungića omotali su se dimljenom pancetom i uskočili u reducirani umak od jagoda i aceta balsamica osvojivši medalju za ljetni okus.

Ako vam slikoviti opis nije dovoljan, prilažem fotografiju, a recept potražite u nastavku.

medaljoni-u-umaku-od-jagoda-detalj

Priprema:

Svinjski lungić narežite na medaljone debljine oko 3 centimetra. Svaki medaljon omotajte slaninom i učvrstite čačkalicom.

U dubokoj tavi zagrijte ulje pa kad je vruće posložite medaljone. Pecite ih oko 3-4 minute sa svake strane kako bi izvana dobili laganu koricu, a iznutra bili taman pečeni. Po želji ih možete okrenuti “na bok” i kratko peći kako bi slanina bila hrskava.

Izvadite medaljone iz tave i stavite ih sastrane. Na istom ulju prepržite sitno sjeckani češnjak. Čim češnjak dobije žutu boju dodajte balzamični ocat, šećer i jagode koje ste narezali na ploške. Promiješajte i ostavite da umak zavrije.

Ovisno o tome koliko su jagode slatke, smanjite ili povećajte količinu šećera potrebnu za umak. U umak možete dodati i malo crvenog papra. Kuhajte umak oko 7-8 minuta, dok se ne reducira i postane gust.

Medaljone poslužite prelivene umakom od jagoda i sa salatom po želji.

Vezani članci