Ovo možda nije pravi quiche, no, iako smo inače obožavatelji prhkog tijesta i raznih nadjeva, nismo mogli odoljeti ovoj verziji.
Umjesto prhkog tijesta, koristili smo kuhane, pa zgnječene pa ispečene krumpire koji su dostojna zamjena i zanimljiv pomak od klasike. S nadjevom nismo komplicirali, šunka na kockice bila nam je glavna, a ostalo je lako prilagoditi.
SASTOJCI
Priprema:
- Krumpire podjednake veličine ubacite u hladnu vodu, posolite i stavite kuhati. Isprobajte vilicom jesu li omekšali i skinite ih s vatre. Ocijedite i pustite da se malo ohlade.
- Dok se krumpiri kuhaju, narežite šunku na kockice, a mini rajčice prepolovite.
- U zdjelu razbijte jaja pa ulijte vrhnje i mlijeko. Posolite, popaprite i dodajte otprilike jednu žlicu nasjeckanog svježeg vlasaca. Miješajte pjenjačom dok smjesa ne bude ujednačena.
- Kalup za torte premažite maslacem. U kalup dodajte kuhane krumpire i zgnječite ih pa zagladite čašom tako da od njih napravite dno i podignuti rub vašeg quichea.
- Za svaki slučaj, kalup možete obložiti i papirom za pečenje ili koristiti kalup kojem se dno ne odvaja (metalni ili keramički). Ako koristite klasičan metalni kalup za torte, pripazite da vam krumpir bude uredno raspoređen, a dno i rubovi dovoljno debeli i bez "rupa".
- Na krumpir potom dodajte špinat, šunku i mini rajčice pa sve prelijte smjesom s jajima. Pospite mozzarellom i cheddarom pa pecite u pećnici na 180 °C oko 50 minuta, dok krumpir nije pečen, a sir dobio smeđu koricu.
- Izvadite iz pećnice i pustite quiche da se ohladi 10-ak minuta, a zatim ga narežite i pospite svježim vlascem. Poslužite uz svježu lisnatu salatu.