×
×
Kako napraviti ramen, gustu japansku juhu
Recepti

Kako napraviti ramen, gustu japansku juhu

Ramen je japanska gusta juha s rezancima. Tajna dobrog ramena leži u temeljcu koji mora biti aromatičan, koncentriranih okusa. Pročitajte kako ga napraviti.

Kad sam s našom glavnom urednicom dogovarala teme o kojima ćemo pisati ovaj mjesec, odmah smo nekako zapele za ramen. Pita ona mene: “Misliš da bi to mogla izvesti kod kuće?” Odgovaram joj vrlo oprezno “Mogla bih, ali znaš, temeljac za ramen neki kuhaju po dva dana. Možda ću to malo pojednostavniti da bude neka verzija za po doma?”

“Ramen za po doma – može!” odgovori mi ona.

Tako smo se brzinski dogovorile za današnji recept, ostatak je ipak bio malo kompliciraniji. Ali samo malo. No krenimo od početka – ako niste znali što je i kako se koristi ramen, evo odgovora.

Što je ramen i kako ga napraviti

Ramen je japanska gusta juha s rezancima. Ovo jelo iznimno je popularno u cijelom Japanu te ga možemo pronaći u mnogim varijantama.

Osim pravog ramena kuhanog kod kuće ili u restoranu, u svijetu su popularne inačice instant ramena koji se prodaje u kartonskim ili plastičnim čašama s dodanim začinima i aromama. Uglavnom je riječ o nutritivno nekvalitetnom jelu koje ne treba miješati s pravim ramenom.

Ono što je zajedničko svim ramen juhama su mesni temeljac i rezanci. Temeljac je najčešće pileći ili svinjski iako može biti i goveđi ili čak i riblji. Upravo temeljac je ključ dobrog ramena, on mora biti aromatičan, koncentriranih aroma i okusa. Kada imate dobar temeljac odradili ste već većinu posla.

Sada trebate samo ukuhati rezance te sve poslužiti s narezanim mesom koje može biti ono od kojega ste kuhali temeljac ili ostaci pečenja od neki dan, izbor je na vama. Možete dodati i meko kuhano jaje, narezani mladi luk, mrkvu ili bilo što drugo i imate ramen juhu.

Za današnji recept sam se odlučila za jednu malo bogatiju (priznajem i kompliciraniju) verziju ramena, ali i dalje je “za po doma”.

Kako bi dobila jako bogat temeljac, odlučila sam meso peći dugo i polagano, na niskoj temperaturi u bistroj juhi od kosti. U ovoj verziji sam koristila nešto manje tradicionalnu junetinu, koja je doprinijela dubokoj i vrlo konkretnoj aromi temeljca. Tome sam dodala i cijelu vojsku azijskih začina te naravno sojin umak.

Ne dajte da vas dugačak popis namirnica zaplaši, većinu toga ćete odmah ubaciti u posudu i ostaviti da se polagano peče s mesom. Kako smo trenutno u sezoni divnih buča odlučila sam dodati i jednu muškatnu tikvu narezanu na kockice, te ju pečenu koristiti kao prilog u zdjelici ramena. Dodala sam i gljive, neka bude bogato, te malo sirove mrkve, čilija i meko kuhana jaja. Bilo je vrlo bogato i okrepljujuće, idealno za ovo promjenjivo vrijeme.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
4 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneća lopatica

    DODATNO:

Priprema:

  1. Meso stavite u posudu za pečenje, idealno bi bilo koristiti posudu koja može ići i na kuhalište i u pećnicu. Dodajte temeljac, sojin umak, rižin ocat, curry pastu, svježi đumbir, čili umak, kinesku mješavinu začina, malo soli i papra, med i sok jedne limete.
  2. Poklopite posudu ili je pokrijte aluminijskom folijom te je ubacite u pećnicu zagrijanu na 150 ˚C i zaboravite na sve (pecite) oko 3 sata.
  3. Dok se meso lagano peče, narežite gljive na listiće, a muškatnu tikvu na kockice. Pripremite i sve ostalo povrće s kojim ćete posluživati ramen.
  4. Nakon tri sata izvadite posudu s mesom iz pećnice. Pećnicu pojačajte na 180 ˚C i ubacite tikvu da se peče.
  5. Meso izvadite iz temeljca i pokrijte. Gusti i aromatični temeljac koji vam je ostao po potrebi razrijedite s malo vode te ga prebacite na štednjak. Ubacite u njega narezane gljive i kuhajte na srednje jakoj vatri dok gljive ne omekšaju.
  6. Kad gljive omekšaju ubacite i ramen rezance (u zamjenu se mogu koristiti i soba rezanci ili malo deblji špageti ako ne možete naći ni jednu vrstu azijskih) te nastavite kuhati dok rezanci nisu kuhani ili prema uputama na pakiranju.
  7. Skuhajte i meko kuhana jaja. Meso natrgajte na komadiće ili ga narežite na tanke, tanke šnite.
  8. Kuhanu ramen juhu poslužite odmah uz meso, jaja, buču, prutiće mrkve, čili papričice i posipajte sezamom.