Za ovaj će vam recept trebati jedan lijepi komad junećih leđa, dobro zagrijana tava od lijevanog željeza, odnosno tava od gusa (nabavite ovu tavu, čudesna je za steakove), šampinjoni i talijanska salsa verde.
Salsa verde se priprema od svježeg lišća peršina, kojeg listića bosiljka, usoljenih kapara, limuna, češnjaka, slanih inćuna i maslinova ulja.
Najprije napravite salsu i ostavite je da odstoji barem sat vremena. Potom ispecite odrezak. Vrijeme pečenja steaka ostavljam vama jer dužina pečenja ovisi o tome kakav steak volite; rare, medium rare, medium, medium well ili well done (ja volim medium).
Dok odrezak odmara pod folijom, na tavi u kojoj ste pekli odrezak popecite šampinjone pa složite sve zajedno na tanjur i poslužite preliveno talijanskom slasom verde. Divota od jela, divota!
SASTOJCI
ZA SALSU VERDE:
Priprema:
- Izvadite meso iz hladnjaka i pustite ga da postigne sobnu temperaturu. Šampinjone narežite na tanke ploške.
- Napravite talijansku salsu verde. Začinsko bilje sitno nasjeckajte, prebacite ga u zdjelicu, dodajte mu sitno sjeckane usoljene kapare koje ste isprali pod vodom i i posušili, sitno sjeckane slane inćune, prostisnuti režanj češnjaka, ribanu koricu limuna, limunov sok i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte. Lagano posolite i na kraju dodajte prstohvat ljute tucane paprike ili čili pahuljica. Dobro izmiješajte i pustite da salsa odmori barem sat vremena.
- Prije pečenja odrezak premažite maslinovim uljem. Meso možete soliti i papriti prije samog pečenja, ali i poslije pečenja. Ja jednu stranu posolim prije i tu stranu stavim na tavu, a drugu dok je meso na tavi prije okretanja. Pečeni odrezak po potrebi dodatno začinim.
- Zagrijte tavu od lijevanog željeza koju ste premazali maslinovim uljem. Kad se iz tave počne pušiti, odrezak debljine najmanje 2,5 cm ubacite u tavu i pecite ga 5 minuta s jedne strane, potom ga okrenite hvataljkom (nikako ga nemojte bušiti vilicom) i pecite još 4 minute s druge strane (ako volite medium pečeni steak, odnosno pecite ga kraće ili duže, ovisno o vašim preferencama).
- Zadnju minutu pečenja ubacite par kockica maslaca, koju grančicu svježeg timijana i jedan cijeli režanj češnjaka pa tom masnoćom zalijevajte odrezak tijekom zadnje minute pečenja. Izvadite odrezak iz tave, stavite ga u zagrijanu posudu ili drugu tavu pa prekrijte aluminijskom folijom i pustite da na toplom odmori 10 minuta.
- Dok odrezak odmara, u 10 minuta na tavi na kojoj se pekao odrezak popecite na tanke ploške narezane šampinjone. Ubacite još kockicu maslaca, gljive posolite i popaprite pa na samom kraju dodajte mliječno slatko vrhnje. Pustite da prokuha još minutu pa ugasite.
- Na tanjur stavite pečeni odrezak, dodajte šampinjone, sve prelijte talijanskom salsom verde i odmah poslužite. Ova količina će vam biti dovoljna za dvije osobe ili jednu jako, jako gladnu.