Rib-eye steak s gljivama i talijanskom salsom verde

2021

Sastojci

  • 1 rib-eye steak (juneća leđa bez kosti)
  • 1 žlica maslinova ulja
  • malo soli
  • malo papra
  • 1 režanj češnjaka
  • 30 g maslaca
  • 3-4 grančice timijana
  • 300 g šampinjona
  • 100 g mliječnog slatkog vrhnja
  • ZA SALSU VERDE:
  • 25 g lišća peršina
  • 5-6 listova svježeg bosiljka
  • 1 žlica usoljenih kapara
  • 2 fileta slanih inćuna
  • 1 režanj češnjaka
  • malo ribane korice limuna
  • 2 žlice limunovog soka
  • 75 ml maslinova ulja
  • prstohvat ljute tucane paprike ili čili pahuljica
19 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Rib-eye steak s gljivama i talijanskom salsom verde

Za sve ljubitelje sočnih odrezaka ili steakova stiže prava poslastica od recepta – rib-eye steak s kremastim šampinjonima i aromatičnom talijanskom salsom verde.

Za ovaj će vam recept trebati jedan lijepi komad junećih leđa, dobro zagrijana tava od lijevanog željeza, odnosno tava od gusa (nabavite ovu tavu, čudesna je za steakove), šampinjoni i talijanska salsa verde.

Salsa verde se priprema od svježeg lišća peršina, kojeg listića bosiljka, usoljenih kapara, limuna, češnjaka, slanih inćuna i maslinova ulja.

Najprije napravite salsu i ostavite je da odstoji barem sat vremena. Potom ispecite odrezak. Vrijeme pečenja steaka ostavljam vama jer dužina pečenja ovisi o tome kakav steak volite; rare, medium rare, medium, medium well ili well done (ja volim medium).

Dok odrezak odmara pod folijom, na tavi u kojoj ste pekli odrezak popecite šampinjone pa složite sve zajedno na tanjur i poslužite preliveno talijanskom slasom verde. Divota od jela, divota!

rib-eye-steak-s-gljivama-i-salsom-verde-02

Priprema:

Izvadite meso iz hladnjaka i pustite ga da postigne sobnu temperaturu. Šampinjone narežite na tanke ploške.

Napravite talijansku salsu verde. Začinsko bilje sitno nasjeckajte, prebacite ga u zdjelicu, dodajte mu sitno sjeckane usoljene kapare koje ste isprali pod vodom i i posušili, sitno sjeckane slane inćune, prostisnuti režanj češnjaka, ribanu koricu limuna, limunov sok i maslinovo ulje pa dobor izmiješajte. Lagano posolite i na kraju dodajte prstohvat ljute tucane paprike ili čili pahuljica. Dobro izmiješajte i pustite da salsa odmori barem sat vremena.

Prije pečenja odrezak premažite maslinovim uljem. Meso možete soliti i papriti prije samog pečenja, ali i poslije pečenja. Ja jednu stranu posolim prije i tu stranu stavim na tavu, a drugu dok je meso na tavi prije okretanja. Pečeni odrezak po potrebi dodatno začinim.

Zagrijte tavu od lijevanog željeza koju ste premazali maslinovim uljem. Kad se iz tave počne pušiti, odrezak debljine najmanje 2,5 cm ubacite u tavu i pecite ga 5 minuta s jedne strane, potom ga okrenite hvataljkom (nikako ga nemojte bušiti vilicom) i pecite još 4 minute s druge strane (ako volite medium pečeni steak, odnosno pecite ga kraće ili duže, ovisno o vašim preferencama).

Zadnju minutu pečenja ubacite par kockica maslaca, koju grančicu svježeg timijana i jedan cijeli režanj češnjaka pa tom masnoćom zalijevajte odrezak tijekom zadnje minute pečenja. Izvadite odrezak iz tave, stavite ga u zagrijanu posudu ili drugu tavu pa prekrijte aluminijskom folijom i pustite da na toplom odmori 10 minuta.

Dok odrezak odmara, u 10 minuta na tavi na kojoj se pekao odrezak popecite na tanke ploške narezane šampinjone. Ubacite još kockicu maslaca, gljive posolite i popaprite pa na samom kraju dodajte mliječno slatko vrhnje. Pustite da prokuha još minutu pa ugasite.

Na tanjur stavite pečeni odrezak, dodajte šampinjone, sve prelijte talijanskom salsom verde i odmah poslužite. Ova količina će vam biti dovoljna za dvije osobe ili jednu jako, jako gladnu.

Vezani članci