Lungić je na glasu kao najbolji i najkvalitetniji dio svinjetine. Mekan je i ukusan, a ujedno sadrži malo masnoće (iako mi nemamo ništa protiv i masnijih dijelova).
Uz umak u azijskom stilu, na bazi kikirikija, kokosovog mlijeka i soja umaka odvest će vas na drugačije putovanje okusima.
SASTOJCI
Priprema:
- Svinjski file očistite od žilica i opne. Posolite ga i popaprite. U tavi zagrijte ulje pa zapecite meso sa svih strana.
- Meso potom prebacite u pećnicu zagrijanu na 200 °C te pecite oko 15 minuta. Kad je gotovo, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da odstoji 5 minuta.
- Dok se meso peče, u tavi pripremite umak. Dodajte kokosovo mlijeko, kikiriki maslac, soja umak, češnjak, šećer, rižin ocat i đumbir u prahu.
- Pustite da umak prokuha pa ga kuhajte još 5 minuta. Ako je potrebno, možete ga izblendati štapnim mikserom ili procijediti kroz cjedilo.
- Meso prelijte umakom od kikirikija. Pospite nasjeckanim svježim korijandarom i grubo nasjeckanim kikirikijem. Poslužite uz rižu ili neki drugi omiljeni prilog.