×
×
Trganci s junetinom u umaku od gljiva i pastrnjaka
Recepti

Trganci s junetinom u umaku od gljiva i pastrnjaka

Trganci se tradicionalno sparuju sa sirom, vrhnjem i špekom, ali dajte joj šansu i sa omiljenim umakom.

Domaća tjestenina oduvijek je asocijacija na toplinu doma, domaću kuhinju naših mama i baka, ultimativna hrana za utjehu. Kad imamo goste i želimo ih posebno počastiti, potrudit ćemo se napraviti je sami.

No, za pripremu većine domaće tjestenine ipak je potrebno odvojiti nešto više vremena, u čemu u pravilu uvijek oskudijevamo. Ipak, postoji vrsta domaće tjestenine koja vam neće oduzeti previše vremena za pripremu čak ni radnim danom.

Riječ je o trgancima. Pomalo zapostavljenoj domaćoj tjestenini, koju možete spojiti sa čime god poželite, slatkim ili slanim i dobiti odličan obrok. Tradicionalno se sparuje sa sirom i vrhnjem i špekom ili preprženim lukom i špekom, za brz i zasitan obrok, no dajte joj šansu i sa svojim omiljenim umakom. Jer u trgancima, kao u malo kojoj tjestenini, guštate punih usta.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći but

    ZA TRGANCE:

    ZA JUNETINU:

Priprema:

  1. Očistite luk, češnjak i pastrnjak pa luk narežite na sitne kockice, češnjak protisnite, a pastrnjak naribajte. Gljive očistite i narežite na listiće. Zrna pimenta pretvorite u mužaru u prah.
  2. Juneće odreske očistite od žilica da vam se pri pečenju ne skvrče, lagano istucite, posolite i popaprite pa jednu stranu utapkajte u oštro brašno.
  3. Ugrijte mješavinu maslaca i ulja pa odreske, prvo na strani uvaljanoj u brašno, a zatim i drugoj, pržite sveukupno 7-10 minuta. Izvadite i ostavite na toplom.
  4. Na karameliziranu masnoću ostalu nakon prženja mesa dodajte prvo luk i pastrnjak i kratko vrijeme pirjajte da luk povene. Umiješajte narezane gljive i pržite miješajući dok sva tekućina koju gljive puste ispari. Posolite i dodajte papra po ukusu, dodajte protisnuti češnjak i piment u prahu, pa kratko pržite da puste mirise.
  5. Ulijte temeljca toliko da pokupite sve karamelizirane sokove s dna i stranica posude, kao i da, kad u posudu vratite odreske, tekućine bude toliko da tek pokrije sadržaj. Pričekajte da zakuha, pa smanjite vatru i polako, uz povremeno protresanje i dodavanje temeljca po potrebi, kuhajte idućih sat do sat i pol.
  6. Za to vrijeme u posudu stavite brašno pomiješano sa solju. Dodajte ulje u kojem ste lagano razmutili jedno jaje. Polako zamijesite tijesto dodavajući vode tek toliko da formirate lijepu loptu tijesta. Tijesto ne smije biti ni premekano, vlažno, ali niti tvrdo i suho. Kad formirate loptu, lagano je nauljite i ostavite kraće vrijeme da odstoji.
  7. Zakuhajte lonac vode u koju ste dodali sol. Prstima trgajte komadiće tijesta veličine zalogaja i ubacujte u uzavrelu vodu dok ne potrošite svo tijesto. Kuhajte još kraće vrijeme, nakon što tjestenina ispliva na površinu.
  8. Ocijedite ih i servirajte s mesom i umakom, posutu sitno sjeckanim peršinom.