×
×
Vindaloo: Aromatični indijski gulaš sa svinjetinom
Recepti

Vindaloo: Aromatični indijski gulaš sa svinjetinom

Vindaloo je poznati indijski gulaš koji svoje korijene vuče iz Portugala, a sastoji se od svinjetine, octa, češnjaka i brojnih aromatičnih začina.

Vindaloo je poznato indijsko jelo iz pokrajine Goa koje se na zapadu udomaćilo zahvaljujući anglo-indijskoj kuhinji. Međutim, vindaloo kakav se danas poslužuje u anglo-indijskim restoranima diljem svijeta ima vrlo malo veze s izvornim indijskim jelom. Naime, vindaloo je jelo zanimljive povijesti koje svoje korijene vuče iz Europe.

Izvorno je to portugalsko jelo imena carne de vinha d’alhos (meso marinirano u vinu i češnjaku) koje je u Indiju stiglo s portugalskim istraživačima u 15. stoljeću. Kako je Indijcima bilo vrlo teško izgovoriti portugalski naziv ono je s vremenom postalo vindaloo.

Na području Goe, vindaloo se posebno udomaćio, a lokalni kuhari su mu dodali sastojke neizostavne u indijskoj kuhinji – cimet, kardamom, crni papar i čili papričice. Vino iz portugalske inačice zamijenili su njima dostupnim palminim octom te je tako nastalo jedno potpuno novo jelo. Zanimljivo je napomenuti da su čili papričice još jedan ostatak portugalskih utjecaja na indijsku kuhinju jer su ih upravo oni uvezli u Indiju iz Amerika.

Za vrijeme britanske vladavine u Indiji vindaloo ponovno putuje u Europu, ovaj put kao još jedna inačica indijskih gulaša koje poznajemo pod skupnim nazivom ‘curry’. Njegov sastav je sada toliko izmijenjen da više gotovo nema nikakve veze s izvornim jelom. Danas se pod ovim nazivom kriju jela od svih vrsta mesa s cijelom paletom začina i dodataka.

Ipak, na području Goe i dan danas se može pojesti upravo ovakav vindaloo za koji vam donosim recept. Vindaloo kojem su glavni sastojci svinjetina, ocat i češnjak te aromatični začini bez kojih indijska kuhinja ne bi bila toliko čarobna.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

  ZA MARINADU:

  ZA VINDALOO:

  ZA POSLUŽIVANJE:

Priprema:

 1. Svinjetinu narežite na kockice i stavite u posudu s poklopcem u kojoj će se marinirati.
 2. U mužaru ili sjeckalici pomiješajte kumin, cimet, kardamom, papar, klinčić, čili papričice i češnjak. Sve sameljite u pastu te je utrljajte u narezano meso. Vinski ocat pomiješajte sa šećerom i time prelijte pripremljeno meso, poklopite ga i ostavite marinirati u hladnjaku preko noći ili najmanje 8 sati. Prije kuhanja izvadite meso iz hladnjaka.
 3. Narežite na sitno glavicu luka pa ga prepržite na dvije žlice ulja. Pržite ga toliko dugo da dobro povene i postane tamnije, zlatne boje. Tada dodajte zrna gorušice i nastavite pržiti da se i gorušica lagano zapeče.
 4. Meso izvadite iz marinade i dodajte na luk te ga kratko pržite sa svih strana da uhvati koricu. Dodajte preostalu marinadu i nastavite kuhati sve dok tekućina ne ispari. Smanjite vatru, podlijte s malo temeljca i nastavite kuhati poklopljeno 50 - 60 minuta.
 5. Jelo povremeno promiješajte i podlijte s još temeljca ako ponestane tekućine. Vodite računa da ovo jelo treba biti gusto, a ne jušno. Pred kraj kuhanja doradite okus solju, ako je potrebno. Umak je kuhan kada se meso počne lagano raspadati.
 6. Za prilog skuhajte basmati rižu i tostirajte indijske oraščiće na suhoj tavi. Poslužite kuhani vindaloo uz rižu posipan indijskim oraščićima i listićima korijandera te uz žličicu jogurta.