Ovaj bogati gulaš koji to nije, nekad davno prehranjivao je brojne obitelji u istarskim selima, gdje su kokoši bile najbrojnije životinje i svaka ih je obitelj imala.
Također, istarski žgvacet se priprema obrnutim redoslijedom od gulaša. Najprije se prži meso, zatim se dodaje dosta luka, narezanih rajčica i vino. Najčešće se poslužuje sa istarskom tjesteninom, npr. sa fužima. Ja sam ga za promjenu odlučila poslužiti s kremastom palentom.
SASTOJCI
Priprema:
- Zagrijte 3-4 žlice maslinovog ulja u većoj posudi, pa dodajte pileće batke i zabatke. Pržite ih sa obje strane nekoliko minuta, a zatim dodajte sitno narezani luk. Posolite sve pa pirjajte dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Zatim dodajte protisnuti češnjak, dozvolite da pusti miris.
- Na kraju dodajte rajčice narezane na sitno, grančicu ružmarina i timijana, svježe mljeveni papar, vino i 1 dl vode. Kuhajte sve na srednje laganoj vatri oko sat vremena dok meso ne bude kuhano i umak se ne zgusne.
- Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, i na kraju dodajte 2-3 žlice maslinovog ulja, soli i svježe mljevenog papra. Servirajte u tanjure palentu i žgvacet.