Sastojci
- Sastojci za 4 osobe:
- 500 g pilećeg batka i zabatka
- 2 veća luka
- 3 češnja češnjaka
- 500 g pelata
- 2 dl bijelog vina
- grančica ružmarina i timijana
- svježe mljeveni crni papar
- maslinovo ulje
- 300 g palente (kukuruzne krupice)
Kažu da se pravi istarski žgvacet priprema samo od kokoši ili piletine, a svi ostali žgvaceti sa drugim vrstama mesa su još jedna varijacija na temu.
Ovaj bogati ‘gulaš’ koji to nije, nekad davno prehranjivao je brojne obitelji u istarskim selima, gdje su kokoši bile najbrojnije životinje i svaka ih je obitelj imala.
Također, istarski žgvacet se priprema obrnutim redoslijedom od gulaša. Najprije se prži meso, zatim se dodaje dosta luka, narezanih rajčica i vino. Najčešće se poslužuje sa istarskom tjesteninom, npr. sa fužima. Ja sam ga za promjenu odlučila poslužiti sa kremastom palentom.
Priprema:
Zagrijte 3-4 žlice maslinovog ulja u većoj posudi, pa dodajte pileće batke i zabatke. Pržite ih sa obje strane nekoliko minuta, a zatim dodajte sitno narezani luk. Posolite sve zajedno pa pirjajte dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Zatim dodajte protisnuti češnjak, dozvolite da pusti miris.
Na kraju dodajte rajčice narezane na sitno, grančicu ružmarina i timijana, svježe mljeveni papar, vino i 1 dl vode. Kuhajte sve zajedno na srednje laganoj vatri oko sat vremena dok meso ne bude kuhano i umak se ne zgusne.
Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, i na kraju dodajte 2-3 žlice maslinovog ulja, soli i svježe mljevenog papra. Servirajte u tanjure palentu i žgvacet.