×
×
Pripremite istarski žgvacet s palentom
Recepti

Pripremite istarski žgvacet s palentom

Kažu da se pravi istarski žgvacet priprema samo od kokoši ili piletine, a svi ostali žgvaceti sa drugim vrstama mesa su još jedna varijacija na temu.

Ovaj bogati gulaš koji to nije, nekad davno prehranjivao je brojne obitelji u istarskim selima, gdje su kokoši bile najbrojnije životinje i svaka ih je obitelj imala.

Također, istarski žgvacet se priprema obrnutim redoslijedom od gulaša. Najprije se prži meso, zatim se dodaje dosta luka, narezanih rajčica i vino. Najčešće se poslužuje sa istarskom tjesteninom, npr. sa fužima. Ja sam ga za promjenu odlučila poslužiti s kremastom palentom.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Piletina

Priprema:

  1. Zagrijte 3-4 žlice maslinovog ulja u većoj posudi, pa dodajte pileće batke i zabatke. Pržite ih sa obje strane nekoliko minuta, a zatim dodajte sitno narezani luk. Posolite sve pa pirjajte dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Zatim dodajte protisnuti češnjak, dozvolite da pusti miris.
  2. Na kraju dodajte rajčice narezane na sitno, grančicu ružmarina i timijana, svježe mljeveni papar, vino i 1 dl vode. Kuhajte sve na srednje laganoj vatri oko sat vremena dok meso ne bude kuhano i umak se ne zgusne.
  3. Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, i na kraju dodajte 2-3 žlice maslinovog ulja, soli i svježe mljevenog papra. Servirajte u tanjure palentu i žgvacet.