Pripremite istarski žgvacet s palentom

2014

Sastojci

  • Sastojci za 4 osobe:
  • 500 g pilećeg batka i zabatka
  • 2 veća luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 500 g pelata
  • 2 dl bijelog vina
  • grančica ružmarina i timijana
  • svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ulje
  • 300 g palente (kukuruzne krupice)
9 Rujan 2014, Komentari: 1

Kažu da se pravi istarski žgvacet priprema samo od kokoši ili piletine, a svi ostali žgvaceti sa drugim vrstama mesa su još jedna varijacija na temu.

Ovaj bogati ‘gulaš’ koji to nije, nekad davno prehranjivao je brojne obitelji u istarskim selima, gdje su kokoši bile najbrojnije životinje i svaka ih je obitelj imala.

Također, istarski žgvacet se priprema obrnutim redoslijedom od gulaša. Najprije se prži meso, zatim se dodaje dosta luka, narezanih rajčica i vino. Najčešće se poslužuje sa istarskom tjesteninom, npr. sa fužima. Ja sam ga za promjenu odlučila poslužiti sa kremastom palentom.

istarski-zgvacet-uvodna

Priprema:

Zagrijte 3-4 žlice maslinovog ulja u većoj posudi, pa dodajte pileće batke i zabatke. Pržite ih sa obje strane nekoliko minuta, a zatim dodajte sitno narezani luk. Posolite sve zajedno pa pirjajte dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Zatim dodajte protisnuti češnjak, dozvolite da pusti miris.

Na kraju dodajte rajčice narezane na sitno, grančicu ružmarina i timijana, svježe mljeveni papar, vino i 1 dl vode. Kuhajte sve zajedno na srednje laganoj vatri oko sat vremena dok meso ne bude kuhano i umak se ne zgusne.

Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, i na kraju dodajte 2-3 žlice maslinovog ulja, soli i svježe mljevenog papra. Servirajte u tanjure palentu i žgvacet.

Vezani članci