Volim se šaliti kako je janjetina poput tartufa među vrstama mesa. Ljudi janjetinu ili vole ili izbjegavaju, uglavnom zbog njezinog specifičnog mirisa i okusa, baš kao kod tartufa. Osobno obožavam pečenu janjetinu, dok izbjegavam jesti kuhanu.
Kad je u pitanju pečena janjetina, tu se bira između cijelog janjca na ražnju ili nekog određenog komada janjetine pečene u pećnici uz osnovne začine. Većina ljubitelja janjetinu priprema upravo na jedan od tri spomenuta načina. Po tradiciji, jednostavno i bez previše filozofije.
Ako poznajete nekoga tko ne voli janjetinu, pokušajte joj ovo meso pripremiti na neki posve drugačiji način i ponuditi novi okus. Moj prijedlog takvog jela su janjeće mesne okruglice koje će se svojim odvažnim okusom dopasti i ljubiteljima klasično pripremljene janjetine.
SASTOJCI
ZA PIRE OD CVJETAČE:
ZA PESTO OD PISTACIJA:
Priprema:
- Za pripremu mesnih okruglica, samostalno sam samljeo janjeće meso, ali ako možete nabaviti gotovo mljeveno janjeće meso, olakšat ćete si postupak. Ako ga pak sami meljete, onda svakako pripazite da uklonite sve kosti iz mesa, masnoće i žilice.
- U električnu sjeckalicu dodajte janjeće meso, šaku svježeg peršina, korijen celera i jedno manje jaje te naribanu koricu pola limuna, pola čajne žlice kima u zrnu, čajnu žlicu ljute dimljene crvene paprike i čajnu žlicu soli. Usitnite sve sastojke u jednoličnu smjesu.
- Ako niste sigurni hoće li vam sjeckalica biti dovoljno jaka, sameljite meso strojem za mljevenje mesa i naknadno ga pomiješajte s ostalim sastojcima.
- Mljevenu janjetinu pokrijte prozirnom folijom i stavite barem 30 minuta u hladnjak da se ohladi i da se svi sastojci povežu.
- U međuvremenu pripremite pire od cvjetače i pesto od pistacija. U posoljenu vodu stavite kuhati oguljene krumpire narezane na manje kocke. Nakon 15-20 minuta, u vodu dodajte cvjetove cvjetače i dva režnja češnjaka. Sve kuhajte dodatnih 15 minuta.
- Cvjetaču, krumpir i češnjak izvadite iz vode te ih zdrobite u pire. To možete napraviti ručno ili štapnim mikserom/električnom sjeckalicom. Po potrebi dodajte soli i mlijeka ako želite da vam pire bude kremastiji.
- Očišćene pistacije, špinat (umjesto kojeg možete koristiti i svježi bosiljak), drugu polovicu naribane korice limuna, soli po želji te parmezan stavite u multipraktik. Ovisno o željenoj teksturi pesta, dodajte više ili manje maslinovog ulja. 150 ml je količina koja mi je bila idealna.
- Kada se meso ohladilo, rukama oblikujte kuglice i stavite ih na papir za pečenje ili rešetku. Janjeće okruglice pecite na 200 °C oko 20 minuta.
- Pire od cvjetače servirajte na dno tanjura, a preko njega prelijte pesto u spiralnom obliku. U sredinu tanjura poslažite pikantne janjeće okruglice.