Ljetna salata s piletinom, ječmom i povrćem

2016

Sastojci

  • 1 pileća prsa
  • ječam
  • 50 ml bijelog vina, temeljca ili vode
  • 2 mlada luka ili 2 manje glavice ljutike
  • krastavci
  • rajčice
  • svježi bosiljak
  • sol, papar
  • ulje, ocat
  • feta sir (po želji)
3 Kolovoz 2016, Komentari: Comments Off on Ljetna salata s piletinom, ječmom i povrćem

Kad ljeto stisne i ne popušta, zadnje što nam je na pameti jest kuhanje. Brze, bogate raznim sastojcima, zasitne i osvježavajuće salate, tada su idealno rješenje.

Upravo je takva i salata s ječmom i piletinom, koju vam danas donosim.

Ječam možete uvijek skuhati unaprijed, održat će se nekoliko dana u hladnjaku, tako da za najvećih vrućina, samo mijenjajući sastojke i začine ili dresinge, možete svaki dan imati novu salatu.

salata-s-jecmom-i-piletinom-02

Priprema:

Ječam namočite 6-8 sati ranije. Isperite ga, pa dodajte vode u omjeru 1:3. Dakle, ako ste stavili močiti šalicu ječma, nakon što ste ga isprali, stavite ga kuhati u 3 šalice vode. Kuhajte 15-ak minuta, pa ocijedite.

Za vrijeme dok se ječam kuha, na tavi ispžite pileća prsa narezane na rezance. Meso izvadite iz tave i ostavite sa strane, a na preostaloj masnoći popržite sitno sjeckani mladi luk ili ljutike. Dodajte ocijeđeni ječam, kratko popržite, posolite, zalijte vinom, temeljcem ili vodom, ovisno o tome što imate, pa kratko kuhajte da tekućina ispari.

Dodajte meso, sve promiješajte, prebacite u zdjelu za salatu, pa ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Za to vrijeme narežite krastavce i rajčice na kockice, a bosiljak nasjeckajte pa sve dodajte u ohlađenu mješavinu ječma, nježno promiješajte, dodajte ulja i octa po ukusu i po želji pospite kockicama feta sira i krupno mljevenim paprom.

Vezani članci