Bibimbap je korejski klasik koji je u ovom receptu prilagođen našem podneblju i dostupnim namirnicama. Iako prilagođen, vjerujem da će vas bibimbap oduševiti svojim bogatstvom – što vizualno, što teksturama i okusom.
SASTOJCI
Priprema:
- Stavite kuhati rižu prema uputama na pakiranju. Kad je kuhana, procijedite je pa začinite žlicom mirina, žlicom soja umaka i žlicom sezamovog ulja.
- Mljevenu junetinu začinite s 2 žlice soja umaka, ljutom pastom od čilija, 2 žlice sezamovog ulja i žlicom mirina. Meso pržite na tavi do tamnosmeđe boje uz stalno miješanje, pazeći da ne zagori.
- Svježi špinat operite pa ga stavite u tavu s maslinovim uljem i sitno sjeckanim češnjakom. Dinstajte dok špinat ne povene pa ga malo posolite.
- Tikvicu narežite na kolute debljine 1 centimetra pa ih ispecite na tavi na maslinovom ulju. Popaprite i začinite mrvljenim čilijem.
- Mrkvu ogulite pa je narežite na tanke trakice, tzv. julienne. Začinite je sezamovim uljem i sojom pa ispecite na tavi dok ne omekša.
- Gljive također narežite na trakice i ispecite na maslinovom ulju uz malo soja umaka.
- Na samom kraju ispecite jaja na oko, pazeći da žumanjak ostane mekan.
- Složite zdjelicu tako da na dno stavite rižu, a ostale sastojke pravilno rasporedite u krug. Na sredinu stavite pečena jaja i pospite ih crnim i bijelim sezamom. Poslužite.