Uz svo umijeće pripreme mesa i vještinu roštiljanja, naše će roštiljske poslastice ostati pomalo poput torte bez šlaga, ako im se ne pridruži odgovarajuća „ambalaža“. Jer složit ćete se, izostat će potpun užitak u ćevapima i pljeskavicama budu li vam posluženi bez lepinje ili somuna, a ni hamburger nije potpun doživljaj bez hambi peciva.
I lepinje i hambi peciva možete nabaviti već gotove, ali kad ste se već prihvatili vašeg roštilja, pripremili meso, napravili umake, šteta je da i krušni tanjurići na kojima ih poslužujete, ne budu vaših ruku djelo.
SASTOJCI
ZA 6 PECIVA:
Priprema:
- U većoj posudi pomiješajte brašno sa solju i praškom za pecivo, a u sredini načinite udubinu.
- U 200 ml mlakog mlijeka u kojem ste otopili šećer razmrvite svježi kvasac, pa ga ulijte u udubinu u brašnu, poklopite posudu i ostavite 15-ak minuta da kvasac naraste. Dodajte otopljeni maslac ili ulje, ovisno o tome za što ste se odlučili. Maslac će vaša peciva učiniti sličnija slatkim hambi pecivima, kakva obično vezujemo uz američke hamburgere.
- Dodajte mlaku vodu i zamijesite tijesto, po potrebi dodajući još vrlo male količine brašna. Mijesite najmanje 5 minuta, po potrebi i dulje, da dobijete glatko tijesto pa ga ostavite da udvostruči obujam.
- Tijesto zatim premijesite, podijelite na šest ili osam (ovisno o tome kako velika peciva želite) jednakih dijelova, formirajte loptice i ostavite ih na toplom da udvostruče obujam. Želite li peciva većeg promjera, nešto niža i u obliku diska, spljoštite ih malo dlanom i raširite. Ako ih ostavite u obliku loptica, dobit ćete viša, okruglastija peciva.
- Nakon što narastu, za dobiti peciva tamnije površine, premažite ih razmućenim žumanjkom ili s malo mlijeka i pospite sjemenkama. Ako želite svjetlija peciva, premažite ih samo mlakom vodom, toliko da se sjemenke imaju za što primiti i ne padaju prilikom posipanja.
- Pećnicu ugrijte na maksimum. Prije stavljanja peciva u pećnicu, na dno pećnice stavite plitku posudu s toplom vodom, koja će isparavanjem omogućiti da se peciva tijekom pečenja vlaže i da im korica ostane mekana. Peciva za hamburgere pecite 20-ak minuta na 200 °C.