Jedete li meso samo ponekad? Vi ste fleksitarijanac!

2014
14 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Jedete li meso samo ponekad? Vi ste fleksitarijanac!

Osobe koje za sebe kažu da su vegetarijanci, no s vremena na vrijeme uživaju u kakvom finom komadu mesa, službeno se zovu fleksitarijanci.

Jeste li ikad upoznali osobu, ili ste vi jedna od njih, koja za sebe kaže da je vegetarijanac, ali da ipak ponekad pojede komad mesa? Ako jeste, onda ste imali priliku upoznati – fleksitarijanca.

Iako sam naziv zvuči kao biće s druge planete, riječ je o ljudima koji uživaju u povrću i voću, svoju dnevnu prehranu temelje na tim namirnicama, vole sirovu hranu, vole kuhati i pozitivno se izjašnjavaju na pitanje jesu li vegetarijanci.

No, za razliku od ‘pravih’ vegetarijanaca koji meso ne jedu iz brojnih razloga, fleksitarijanci si povremeno priušte komad mesa. Za isto će reći da im je prilog uz glavni obrok – povrće. Svjesni svih benefita mesne prehrane, kao i često neodoljivog okusa mesa, fleksitarijanci ga povremeno stavljaju na svoj meni.

Sama riječ ‘fleksitarijanac’ korijenje vuče u izrazu ‘biti fleksibilan’ po pitanju prehrane, no nije poznato tko ju je prvi skovao. Na portalu Webmd.com možete pronaći zanimljiv članak o fleksitarijancima, kao i zanimljive statistike.

Tako je prema istraživanju u kojemu su sudjelovali čitatelji Vegetarian Journala, čak 82% kao prvi razlog izostanka mesne prehrane navelo brigu o zdravlju, u odnosu na drugi razlog (75%) – etičke dvojbe oko jedenja mesa.

Vezani članci