Kuća od karata (‘House of cards’) fantastičan je remake starije britanske serije u kojoj Kevin Spacey maestralno glumi Franka Underwooda, političara u nemilosrdnom lovu na neograničenu moć.
Nismo filmski portal pa vam nećemo reći da je serija jedna od najboljih u posljednjih par godina, ali ćemo se svakako osvrnuti na jedan upečatljiv detalj. Naime, Frank Underwood često zalazi u malu, neuglednu pečenjarnicu zvanu “Freddy’s BBQ Joint”. Vlasnik i kuhar, Freddy, za Franka priprema svinjska rebarca.
Freddy ih peče u kojeg god doba dana Frank poželi, čak mu ih i dostavlja u njegov ured u Bijelu kuću. Način na koji Frank jede sočna svinjska rebarca i njegovo opetovano uživanje u njima nije nam ostavilo puno izbora – morali smo pripremiti vlastitu verziju.
U nastavku je recept prema kojem i vi možete omastiti brk poput Kevina Spaceyja.
SASTOJCI
ZA REBRA:
ZA ROŠTILJ UMAK:
Priprema:
- Pomiješajte smeđi šećer, crvenu papriku, chili prah, papar, sol i mljeveni kumin. Suhu mješavinu utrljajte po svinjskim rebrima sa svih strana sve dok smjesa začina u potpunosti ne prekrije meso. Tako začinjena rebra pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku da odstoje barem 4 sata, a slobodno ih pripremite i večer prije za upotrebu drugi dan.
- Roštilj umak možete pripremiti i do dva tjedna unaprijed i držati ga u hladnjaku do dana upotrebe.
- Roštilj umak pripremite tako da na dvije žlice ulja prepržite sitno sjeckani žuti luk. Kad luk postane proziran dodajte tri režnja sitno sjeckanog češnjaka i pustite ga da se prži oko pola minute. Zatim dodajte žličicu crvene paprike, pomiješajte i odmah nakon toga sve prelijte s 1 dl viskija.
- Kada viski zakipi, smanjite vatru i pustite ga da kipi još 3 minute. Tada dodajte ocat, med, kečap, pileći temeljac, senf i Teriyaki umak. Umak začinite žličicom soli i žličicom papra, te ljutim čili prahom po želji (od pola do jedne žličice bi trebalo biti sasvim dovoljno za ukusnu pikantnost).
- Roštilj umak kuhajte na slaboj vatri oko pola sata kada bi trebao biti dovoljno reduciran i gust za upotrebu.
- Kada su rebra odležala potreban period, prebacite ih u pekač i prekrijte s aluminijskom folijom. Pecite ih u pećnici na 190 °C ukupno 100 minuta. Nakon prvih 45 minuta pečenja svakih 15 minuta izvadite rebra iz pećnice i prelijte ih s masnoćom koju je meso pustilo prilikom pečenja te ih prekrijte folijom i vratite u pećnicu.
- Nakon sat i pol pečenja uklonite foliju s rebara i završno ih pecite još 10 minuta povremenim premazivanjem roštilj umakom kojeg ste pripremili.
- Kad su gotova, rebarca narežite i poslužite vruća uz roštilj umak. Čaša viskija nije obavezna, ali se preporučuje.