Hamburger: 'Zločesti dečko' tanjura

2013

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • Hamburger:
  • 600 g miješanog mljevenog mesa
  • 100g mesnate slanine narezane na šnite
  • sol, papar
  • čajna žličica estragon senfa
  • par kapi Worcester ili Tabasco umaka
  • Umak:
  • jedna veća crvena paprika
  • 500 g svježih zrelih mesnatih rajčica ili konzerva pelata (400 g)
  • svježi bosiljak i ružmarin
  • 3 češnja češnjaka
  • suncokretovo i maslinovo ulje
  • sol, papar, šećer, žlica bijelog octa
  • svježa ili sušena ljuta papričica
  • Dodatno:
  • 120 g sira škripavca
12 Kolovoz 2013, Komentari: 3

Ljeto je idealno vrijeme da zločestog dečka, krivca za sve loše prehrambene navike, notornu žabu fast fooda, pretvorite u zanosnog princa vaših tanjura. Ovako pripremljenom, možete li mu odoljeti?

Omjer junetine i svinjetine u mješavini mljevenog mesa za burger bi trebao biti 80:20. Meso izradite vilicom, posolite, popaprite, dodajte čajnu žličicu estragon senfa, po želji i par kapi Worchester ili Tabasco umaka ako volite ljutu hranu, podijelite na četiri dijela i formirajte loptice. Loptice spljoštite rukama na debljinu prsta, a zatim pomoću ruba šalice ili većeg modla za kolače formirajte pravilan oblik okrugle pljeskavice.

Slažite ih između listova masnog papira za pečenje i ostavite na hladnom nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Peciva kupite gotova ili ih ispecite sami prema receptu za domaća peciva za hamburger.

Hamburger-004

Papriku ispecite na el. ploči štednjaka, grillu ili pećnici i ogulite. Svježe rajčice ogulite, istisnite višak vode i sjemenki, nasjeckajte, pa stavite na ugrijanu mješavinu suncokretova i maslinova ulja. Ako koristete pelate, nasjeckajte ih i učinite isto.

Dodajte usitnjeni češnjak, sol, papar, žličicu šećera, obilato usitnjenog svježeg bosiljka i grančicu svježih nasjeckanih listova ružmarina i kuhajte dok se umak zgusne. Pred kraj dodajte ocat i paprike narezane na rezance. Pričekajte da se umak ponovo zgusne. Nemojte preenergično miješati da se paprike ne raspadnu. Trebaju ostati dovoljno čvrste da se osjete pod jezikom.

Po potrebi dotjerajte okus i ostavite da se ohladi.

Hamburger

Na grill tavi ili grillu ispecite šnite mesnate slanine do hrskavosti. Zatim na masnoću koju je slanina pustila stavite hladne pljeskavice. Zapecite ih prvo s obje strane na najjačoj temperaturi, a zatim pomaknite ako pečete na roštilju na mjesto gdje nešto slabije grije, a ako pečete na električnom grillu smanjite jačinu i pecite ih s obje strane do 5 minuta. Nemojte ih presušiti, još uvijek u njima mora ostati soka.

Kod zadnjeg okretanja na pljeskavice položite odreske sira škripavca da se lagano otopi. Peciva prerežite.

Na dno stavite šnite hrskave slanine, umak, pljeskavicu sa sirom, još malo umaka, 5-6 velikih svježih listova bosiljka i uživajte!

Vezani članci