×
×
Domaći hamburger s umakom od paprika i rajčica
Recepti

Domaći hamburger s umakom od paprika i rajčica

Ljeto je idealno vrijeme da zločestog dečka, krivca za sve loše prehrambene navike, notornu žabu fast fooda, pretvorite u zanosnog princa vaših tanjura. Ovako pripremljenom, možete li mu odoljeti?

Ljeto je idealno vrijeme da zločestog dečka, krivca za sve loše prehrambene navike, notornu žabu fast fooda, pretvorite u zanosnog princa vaših tanjura. Ovako pripremljenom, možete li mu odoljeti?

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

  ZA PLJESKAVICE:

  ZA PECIVA:

  ZA UMAK:

  DODATNO:

Priprema:

 1. Omjer junetine i svinjetine u mješavini mljevenog mesa za burger bi trebao biti 80:20. Meso izradite vilicom, posolite i popaprite. Dodajte žličicu estragon senfa, po želji i par kapi Worchester ili Tabasco umaka ako volite ljutu hranu.
 2. Podijelite na četiri dijela i formirajte loptice. Loptice spljoštite rukama na debljinu prsta, a zatim pomoću ruba šalice ili većeg modla za kolače formirajte pravilan oblik okrugle pljeskavice. Slažite ih između listova masnog papira za pečenje i ostavite na hladnom nekoliko sati, a najbolje preko noći.
 3. Peciva kupite gotova ili ih ispecite sami prema receptu za domaća peciva za hamburger.
 4. Papriku ispecite na el. ploči štednjaka, grillu ili pećnici i ogulite. Svježe rajčice ogulite, istisnite višak vode i sjemenki, nasjeckajte, pa stavite na ugrijanu mješavinu suncokretova i maslinova ulja. Ako koristite pelate, nasjeckajte ih i učinite isto.
 5. Dodajte usitnjeni češnjak, sol, papar, žličicu šećera, obilato usitnjenog svježeg bosiljka i grančicu svježih nasjeckanih listova ružmarina i kuhajte dok se umak zgusne. Pred kraj dodajte ocat i paprike narezane na rezance. Pričekajte da se umak ponovo zgusne. Nemojte preenergično miješati da se paprike ne raspadnu. Trebaju ostati dovoljno čvrste da se osjete pod jezikom. Po potrebi dotjerajte okus i ostavite da se ohladi.
 6. Na grill tavi ili grillu ispecite šnite mesnate slanine do hrskavosti. Zatim na masnoću koju je slanina pustila stavite hladne pljeskavice. Zapecite ih prvo s obje strane na najjačoj temperaturi, a zatim pomaknite ako pečete na roštilju na mjesto gdje nešto slabije grije. Ako pečete na električnom grillu, smanjite jačinu i pecite ih s obje strane do 5 minuta. Nemojte ih presušiti, još uvijek u njima mora ostati soka.
 7. Kod zadnjeg okretanja na pljeskavice položite odreske sira škripavca da se lagano otopi. Peciva prerežite.
 8. Na dno stavite šnite hrskave slanine, umak, pljeskavicu sa sirom, još malo umaka, 5-6 velikih svježih listova bosiljka i uživajte.