×
×
Gusta juha sa šunkom, kukuruzom i krumpirom
Recepti

Gusta juha sa šunkom, kukuruzom i krumpirom

Juhe su dobrodošla okrijepa za sve prigode i godišnja doba. Ova kremasta juha je nešto konkretnija jer je ‘pojačana’ dodatkom fine šunke.

Postoji nekoliko načina za pripremu kremastih juha, tj. za dobivanje guste konzistencije. Svi sastojci u ovom jelu namijenjeni su upravo tome, a zajedno čine bogato i ukusno jelo.

Preporučam da na početku napravite zapršku s brašnom, ali brašno (ili škrobno brašno) možete dodati i malo kasnije, tako što ćete ga razmutiti u vodi i ukuhati u juhu. S obzirom da ova juha sadrži krumpir i kukuruz, oni će zgusnuti juhu i upiti tekućinu, tako da nije potrebno dodavati previše brašna.

Za ukusniju povrtnu juhu svakako koristite temeljac umjesto obične vode, a kremoznost ćete pojačati dodatkom mlijeka ili vrhnja. Ukoliko želite doista bogatu juhu, na samom kraju možete dodati i kockicu maslaca.

Šunku prethodno možete malo popržiti na tavi, a na kraju jelo možete posipati suhom šunkom ili preprženim kockicama slanine ili čak s malo naribanog sira.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kuhana šunka

Priprema:

  1. Na ulju popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kockice. Podlijte s malo temeljca i dodajte sitno sjeckani češnjak i začine.
  2. Na tavi na malo ulja napravite zapršku sa dvije žlice brašna i dodajte u lonac. Podlijte ostatkom temeljca i dodajte krumpir narezan na kockice. Kuhajte dok krumpir i mrkva ne budu potpuno mekani.
  3. Zatim umiješajte kukuruz i šunku narezanu na kockice i kuhajte minutu-dvije. Na samom kraju možete dodati malo mlijeka ili vrhnja.
  4. Poslužite posipano kockicama slanine ili suhe šunke.