Kao i svaki ragu i ovome je osnova gusti mesni umak koji smo kuhali dugo i polako. Upravo to je tajna svakog dobrog mesnog umaka, gulaša ili ragua, zato ne brzajte i pustite ga da se polako kuha. Na kraju dana imat ćete vrlo ukusno jelo i meso koje je nevjerojatno mekano.
Ovako pripremljeni ragu možete poslužiti uz rižu, tjesteninu, pire krumpir ili palentu, ali bit će sasvim dovoljna i kriška kruha.
SASTOJCI
SASTOJCI:
Priprema:
- Odmah na početku suhe vrganje stavite u zdjelicu i prelijte ih s malo vrućeg temeljca te ih ostavite tako da se rehidriraju, a ostatak temeljca sačuvajte za podlijevanje ragua.
- Luk i mrkvu ogulite i narežite na kockice, a češnjak nasjeckajte. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk i mrkvu. Kad omekšaju dodajte češnjak i nastavite sve pržiti neprestano miješajući dok češnjak lijepo ne zamiriši. Tada dodajte kockice junetine, sve posolite, dobro promiješajte i pirjajte dok ne ispari sva tekućina koju meso pusti i sve lijepo ne zamiriši, oko deset minuta.
- Zatim dodajte šampinjone i shiitake gljive, promiješajte i nastavite pirjati još dvije do tri minute. Sve prelijte crnim vinom i pustite da alkohol ishlapi te dodajte koncentrat rajčice, lovorov list, majčinu dušicu i klekove bobice. Dobro sve promiješajte pa prelijte preostalim temeljcem. Smanjite vatru i ostavite da se sve lagano krčka oko jedan i pol sat. Povremeno promiješajte i po potrebi podlijte vodom ako vam se učini da je previše gusto. Nakon sat i pol kuhanja dodajte rehidrirane vrganje zajedno s temeljcem u kojem su se namakali i grašak. Provjerite okus i po potrebi začinite sve solju i paprom. Kuhajte sve na laganoj vatri još barem pola sata ili dok meso ne postane potpuno mekano. Maknite ragu s vatre i odmah ga poslužite uz kriške kruha.