Junetina se na jelovnicima nađe u pravilu nešto rjeđe nego svinjetina ili piletina, kako zbog nešto više cijene, tako i zbog dugotrajnijeg načina pripreme, osim ako nije riječ je o steaku ili bifteku.
Česta je na svečanom stolu u vidu fine pašticade, svakodnevno obično u finom umaku, sama ili s gljivama, s kojima se odlično slaže.
No, junetina se odlično slaže i sa senfom i kiselim krastavcima i godi joj taj kiselkasti tek, pa je vrlo popularna, osobito među muškom populacijom i spravljana na tzv. lovački način.
SASTOJCI
Priprema:
- Junetinu narežite na odreske, očistite od žilica i po potrebi lagano potucite. Jednu stranu odrezaka utapkajte u brašno, drugu stranu popaprite i posolite.
- Na zagrijanoj masnoći pržite odreske prvo na pobrašnjenoj strani, a zatim okrenite i drugu. Pazite da vam se odresci peku, a ne kuhaju, pa nemojte pretovariti tavu, radije pržite jedan po jedan.
- Pržene odreske s jedne strane premažite senfom, po njima posložite kisele krastavce, narezane na ploške, kolutiće ili sitno sjeckane, ovisno o ukusu. Vratite ih u tavu, podlijte vodom, sve prelijte mješavinom kiselog vrhnja ili milerama i žlice brašna, pa još kratko prokuhajte.
- Odlično se slažu s knedlama od kruha.