×
×
Lahmacun: Turska “pizza” s nadjevom od mesa
Recepti

Lahmacun: Turska “pizza” s nadjevom od mesa

Zamislite tanku, tanku pizzu, ali umjesto umaka od rajčice, premazanu fino začinjenim mljevenim mesom. E, upravo to je lahmacun (čit. lahmađun)!

Iako je ovaj divan zalogaj nezahvalno zvati “turskom pizzom”, kako je prozvan u svijetu, možda je to ipak najbolji način za približiti ga svima onima koji nisu nikad čuli, vidjeli i okusili lahmacun.

Lahmacun je vrlo popularno jelo diljem Turske, ali i Armenije, Sirije i Libanona. Radi se o tankom komadu tijesta najčešće nadjevenom mljevenom janjetinom ili junetinom pomiješanom s povrćem izblendanim u gustu pastu, uz dodatak svježeg peršina i začina. U ovim se zemljama lahmacun često servira urolan kao palačinka jer je tijesto uistinu jako tanko i podatno za rolanje. Prije motanja mu se dodaje svježe ili grillano povrće, a nerijetko se pokapa sokom od limuna i posipa sjeckanim peršinovim lišćem.

Služi se i narezan na komade, baš poput pizze s kojom ga uspoređuju, no za razliku od pizze u lahmacunu nema niti jedne jedine mrvice sira. I ovom slučaju bi točnije bilo reći da se radi o tankom, nadjevenom kruhu (flat bread), nego o pizzi.

Vi ga možete zvati kako hoćete, ali nemojte ga samo zvati, već ga i pripremite, jako je jednostavan za pripremu. Smjesa od mesa, povrća i začina ga čini posebno mirisnim i aromatičnim. Ako ga po vađenju iz pećnice obilato nadjenete svježim cherry rajčicama, papričicama, listićima ljubičastog luka, svježim začinskim biljem i pospete divnom bliskoistočnom mješavinom začina znanom kao za’atar, dobit će pravi gurmanski zalogaj.

I zapamtite, tijesto je u ovoj priči sekundarno, ono je samo podloga za fini mesni nadjev, razvaljajte ga što tanje možete!

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
3
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

    DODATNO:

Priprema:

  1. Najprije umijesite tijesto: u veću posudu stavite brašno, sol, šećer, suhi kvasac pa dobro izmiješajte. Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje pa umijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Mijesite oko 10 minuta te si pomažite dodavanjem brašna.
  2. Umiješeno tijesto formirajte u kuglu, lagano premažite maslinovim uljem pa ga stavite u zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom. Pustite dizati između 30 i 60 minuta.
  3. Dok se tijesto diže, napravite nadjev. Paprike očistite od sjemenki, narežite ih na veće komade i ubacite u sjeckalicu. Dodajte na grubo narezani luk, grančice peršina, češnjak i rajčicu koju ste očistili od sjemenki i odstranili sočni dio. Sve kratko izblendajte.
  4. Dodajte kumin, sol, papar, koncentrat rajčice, čili pahuljice, slatku ili dimljenu mljevenu papriku i meso pa još jednom sve izblendajte. Dobit ćete finu mazivu pastu.
  5. Uzdiglo tijesto izručite na lagano pobrašnjenu površinu, kratko ga premijesite pa ga razrežite na tri ili četiri jednaka dijela. Svaki komad tijesto razvaljajte na tanko, što tanje pa ga premažite u tankom sloju s dvije-tri žlice nadjeva od mesa i povrća.
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C i pecite oko 15 minuta, odnosno dok rubovi tijesta ne dobiju lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo uz krišku limuna ili nadjeveno cherry rajčicama, sitnim papričicama, svježim bosiljkom, listićima ljubičastog luka pa sve pospite za'atarom.