Gladni britanski vojnici, poslijeratna neimaština i kreativnost jedne Njemice, kaže legenda, doveli su do nastanka pomalo neočekivanog, ali već desetljećima poznatog njemačkog (a naročito berlinskog) gastro hita – currywürsta.
Bilo je to navodno 1949. godine, a Hamburg i Berlin se još uvijek prepucavaju čije je jelo izvorno. No, to ne sprječava brojne Nijemce, ali i turiste, da uživaju u ovim kobasicama prelivenim pikantnim umakom.
Mi smo još malo začinili priču pa koristili ljute kobasice i ljuti kečap, a vi možete odabrati i blažu verziju. Specifično za currywürst je i da ga na kraju pospete čistim curry prahom, ali tu smo odluku prepustili vama.
SASTOJCI
Za posipavanje i posluživanje:
Priprema:
- Nasjeckajte luk, režanj češnjaka nagnječite nožem. U manjem loncu zagrijte ulje pa kratko prepržite luk, tek da postane staklast. Ubacite češnjak i pržite oko pola minute pa dodajte curry u prahu i dimljenu papriku. Miješajte još oko pola minute.
- Potom dodajte sve ostale sastojke – kečap, temeljac, ocat, Worcestershire umak i smeđi šećer te posolite i popaprite prema ukusu. Kuhajte umak na laganoj vatri oko 15 minuta.
- Gotovi umak izradite štapnim mikserom. Ako vam ne ispadne dovoljno gladak, dodatno ga propasirajte kroz sito ili cjedilo.
- Kobasice ubacite u prokuhalu vodu i kuhajte oko 3 minute. Potom ih prebacite na tavu na kojoj ste zagrijali ulje. Ispecite ih sa svih strana, još oko 4-5 minuta te pustite da izvana „ulove“ boju.
- Ispržite pomfrit, kobasice narežite na veličinu zalogaja i prelijte kečapom s curryjem te pospite mladim lukom. Prema želji, umak pospite s još dodatnog curryja u prahu.