“Fried rice”, odnosno pržena riža, poznato je azijsko jelo, a osim okusu, dio svoje popularnosti duguje i praktičnosti. Jelo je, naime, idealno za iskoristiti višak namirnica ili za potrošiti ostatke od drugih jela.
Ostalo vam je skuhane riže, jedna usamljena mrkva s kojom ne znate što biste, nekoliko jaja ili nedefinirana količina smrznutog graška? Odlično, spojite sve s mljevenom svinjetinom, ubacite u tavu i uživajte u brzom ručku.
SASTOJCI
Priprema:
- Rižu skuhajte u vodi i pustite da se ohladi (ili koristite ostatke skuhane riže od ranije).
- Nasjeckajte mladi luk na kolutiće, a mrkvu na štapiće. Ljute papričice sitno nasjeckajte. Plosnate mahune narežite na manje komade. Jaja razmutite u zdjelici.
- U dubljoj tavi/woku zagrijte suncokretovo ulje. Na njega dodajte mljevenu svinjetinu pa usitnite meso s pomoću kuhinjske lopatice. Posolite meso i pržite ga dok ne počne loviti tamniju smeđu boju.
- U meso potom dodajte protisnute režnjeve češnjaka, promiješajte pa za 30 sekundi ubacite mrkvu, mahune i grašak. Pržite oko 5 minuta pa potom dodajte nasjeckanu ljutu papričicu i oko 2/3 ukupne količine mladog luka. Dobro promiješajte.
- Povrće i meso potom odgurajte na jednu stranu tave, a na drugu ulijte razmućena jaja. Miješajte ih uz pomoć špatule, a čim se stvrdnu počnite ih lomiti na manje komade te na kraju umiješajte s ostatkom namirnica.
- Ulijte soja umak, popaprite i opet sve dobro promiješajte. Na kraju ubacite rižu pa miješajte na tavi još oko 3 minute.
- Poslužite toplo i posuto mladim lukom.