Aromatični lungić punjen sirom i šparogama

2014

Sastojci

  • Za cca 4 osobe:
  • 1 svinjski lungić
  • žlica senfa
  • 10-ak dkg šparoga (ili mala vezica)
  • 10 dkg zrnatog sira
  • začini (sol, papar, crvena paprika, mažuran, timijan, menta)
  • žlica svinjske masti
  • Sastojci za umak:
  • 2 (obilate) žlice senfa
  • žličica meda
  • 1dl bijelog vina
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • sol, papar
8 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Aromatični lungić punjen sirom i šparogama

Sezona je šparoga - niskokaloričnog povrća bogatog vitaminima. Ovo proljetna delicija nekoć je bila dostupna samo najbogatijima, a danas je omiljena na svačijem stolu.

Kombinirate li šparoge s finim komadom mesa kao što je svima omiljeni lungić, dobit ćete atraktivno i ukusno jelo kojemu malo tko može odoljeti. Tajna ovog recepta su senf, sir i aromatične trave te naravno – šparoge. O zdravlju i benefitima šparoga izlišno je govoriti, a sve što trebate je malo se potruditi i onda puno uživati!

lungic-sa-sparogama-02

Priprema:

Zrnati sir začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Lungić prerežite po pola, natrljajte senfom, s unutrašnje strane blago posolite, te po želji (i ako imate vremena) ostavite da malo odstoji.

Unutarnju stranu namažite sirom, te na sir posložite blanširane šparoge (potopite ih u kipuću vodu na minutu-dvije). Lungić zatvorite čačkalicama ili malim tankim ražnjićima, te ga uvaljajte u aromatične trave.

Na svinjskoj masti ga dobro zapržite sa svih strana, umotajte u foliju, te ga prebacite na lim i u pećnicu prethodno zagrijanu na 150°C. Pecite na istoj temperaturi minimalno pola sata (po želji i duže). Što ga duže pečete, bit će mekši.

Na istoj tavi gdje ste pržili lungić, dodajte senf i med, posolite i popaprite, te podlijte vinom. Kad vino ishlapi do pola, dodajte vrhnje, razrijedite sa malo vode i kuhajte još minutu-dvije.

Vezani članci