Film ‘Nema rezervacija’ snimljen je prema njemačkom filmu ‘Bella Martha’ iz 2001. godine, a čija se radnja vrti oko života vrhunske kuharice Kate Armstrong koju tumači Catherine Zeta – Jones. Savršeno iskoordiniran život i perfekcionističku ličnost kuharice elitnog restorana u New Yorku, život stavlja na test učinivši je skrbnicom svoje devetogodišnje nećakinje Zoe, a cijeloj stvari ne pomaže ni pojava novog i drskog pomoćnog kuhara Nicka.
U ovoj priči hrana je metafora za ljubav, a pripremanje hrane je kontekst u kojem ovi likovi žive jedni s drugima. Tako je cijeli film prožet scenama užurbanog pripremanja hrane, zveckanja tanjurima i priborom, koreografijom konobara koji ulijeću i izlijeću iz kuhinje.
Glavni (kulinarski) lajtmotiv filma je Kateino signature jelo – Jakobove kapice u umaku od šafrana. Recept za umak od šafrana je tajan i nitko ga ne uspijeva iskopirati jer sadrži jedan poseban sastojak kojeg Kate otkriva Nicku u isto vrijeme kad otkriva svoje osjećaje prema njemu.
Iako sam recept u nedostatku Jakobovih kapica, a u ime ljubavi prema mesu, prevela iz morskog u kontinentalni, pa još k tome uključila svinjetinu, očarao nas je. Od jednostavnosti i brzine pripreme, preko okusa pa sve do iako se radi o svinjetini, osjećaja lakog obroka.
I uz naoko priličnu količinu maslaca koju umak traži, šafran i limun ga čine laganim i doista se odlično složio sa sočnim, mekanim medaljonima. Predlažem uz to kakav fini kruh i svježu salatu, poput kristalke s rajčicama, a odlično bi pasala, ako vam je dostupna, salata od potočarke.
SASTOJCI
ZA UMAK OD ŠAFRANA:
Priprema:
- Meso očistite od žilica i tetiva i narežite na medaljone debele otprilike 2 cm. Osušite ih, a u vrećici za zamrzavanje pomiješajte brašno, sol, papar, sušeni origano i naribanu koricu limuna. Ubacite medaljone, vrećicu zavrnite tako da u njoj ostane zraka i protresite da se medaljoni oblože smjesom.
- Otresite višak brašna, a na tavi ugrijte mješavinu maslaca i maslinova ulja, pa pržite medaljone sa svake strane po dvije minute. Nemojte ih stavljati više od 5-6 odjednom, jer ćete time spustiti temperaturu ulja i maslaca, uslijed čega će se medaljoni početi kuhati, a vi želite da dobiju lijepu zlatno smeđu koricu.
- Pečene medaljone izvadite na topli tanjur i pokrijte, pa napravite umak.
- Pokušajte sve sastojke koje trebate za umak pripremiti prije nego što počnete kuhati, jer ćete time dobiti na vremenu i približno u isto vrijeme završiti i medaljone i umak te servirati toplo.
- Za umak sitno nasjeckajte šalote ili ljutike, pa ih kuhajte 3-5 minuta u bijelom vinu, dok se tekućina smanji na otprilike 2 žlice. Dodajte šafran, nakon toga vrhnje za šlag, cijelo vrijeme miješajući na umjerenoj temperaturi.
- Sad počnite dodavati maslac, hladan, ravno ih hladnjaka, kockicu po kockicu. Kako se koja otopi, dodajte drugu, neprestano miješajući pjenjačom, ali nemojte dopustiti da maslac zakipi. Na kraju umiješajte i sok limuna pa solju i paprom dotjerajte okus.
- Po želji protisnite kroz sito kako biste odstranili komadiće ljutike koji se nisu raspali, prelijte umakom medaljone i poslužite posute sjeckanih peršinom i kriškama limuna.