×
×
Svinjski medaljoni u umaku od šafrana
Iz tave

Svinjski medaljoni u umaku od šafrana

Jakobove kapice u kremastom umaku od šafrana iz filma “Nema rezervacija” uspješno je zamijenio sočni svinjski lungić, a tajni recept za šafran umak više nije tako tajan.

Film ‘Nema rezervacija’ snimljen je prema njemačkom filmu ‘Bella Martha’ iz 2001. godine, a čija se radnja vrti oko života vrhunske kuharice Kate Armstrong koju tumači Catherine Zeta – Jones. Savršeno iskoordiniran život i perfekcionističku ličnost kuharice elitnog restorana u New Yorku, život stavlja na test učinivši je skrbnicom svoje devetogodišnje nećakinje Zoe, a cijeloj stvari ne pomaže ni pojava novog i drskog pomoćnog kuhara Nicka.

U ovoj priči hrana je metafora za ljubav, a pripremanje hrane je kontekst u kojem ovi likovi žive jedni s drugima. Tako je cijeli film prožet scenama užurbanog pripremanja hrane, zveckanja tanjurima i priborom, koreografijom konobara koji ulijeću i izlijeću iz kuhinje.

Glavni (kulinarski) lajtmotiv filma je Kateino signature jelo – Jakobove kapice u umaku od šafrana. Recept za umak od šafrana je tajan i nitko ga ne uspijeva iskopirati jer sadrži jedan poseban sastojak kojeg Kate otkriva Nicku u isto vrijeme kad otkriva svoje osjećaje prema njemu.

Iako sam recept u nedostatku Jakobovih kapica, a u ime ljubavi prema mesu, prevela iz morskog u kontinentalni, pa još k tome uključila svinjetinu, očarao nas je. Od jednostavnosti i brzine pripreme, preko okusa pa sve do iako se radi o svinjetini, osjećaja lakog obroka.

I uz naoko priličnu količinu maslaca koju umak traži, šafran i limun ga čine laganim i doista se odlično složio sa sočnim, mekanim medaljonima. Predlažem uz to kakav fini kruh i svježu salatu, poput kristalke s rajčicama, a odlično bi pasala, ako vam je dostupna, salata od potočarke.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski file

    ZA UMAK OD ŠAFRANA:

Priprema:

  1. Meso očistite od žilica i tetiva i narežite na medaljone debele otprilike 2 cm. Osušite ih, a u vrećici za zamrzavanje pomiješajte brašno, sol, papar, sušeni origano i naribanu koricu limuna. Ubacite medaljone, vrećicu zavrnite tako da u njoj ostane zraka i protresite da se medaljoni oblože smjesom.
  2. Otresite višak brašna, a na tavi ugrijte mješavinu maslaca i maslinova ulja, pa pržite medaljone sa svake strane po dvije minute. Nemojte ih stavljati više od 5-6 odjednom, jer ćete time spustiti temperaturu ulja i maslaca, uslijed čega će se medaljoni početi kuhati, a vi želite da dobiju lijepu zlatno smeđu koricu.
  3. Pečene medaljone izvadite na topli tanjur i pokrijte, pa napravite umak.
  4. Pokušajte sve sastojke koje trebate za umak pripremiti prije nego što počnete kuhati, jer ćete time dobiti na vremenu i približno u isto vrijeme završiti i medaljone i umak te servirati toplo.
  5. Za umak sitno nasjeckajte šalote ili ljutike, pa ih kuhajte 3-5 minuta u bijelom vinu, dok se tekućina smanji na otprilike 2 žlice. Dodajte šafran, nakon toga vrhnje za šlag, cijelo vrijeme miješajući na umjerenoj temperaturi.
  6. Sad počnite dodavati maslac, hladan, ravno ih hladnjaka, kockicu po kockicu. Kako se koja otopi, dodajte drugu, neprestano miješajući pjenjačom, ali nemojte dopustiti da maslac zakipi. Na kraju umiješajte i sok limuna pa solju i paprom dotjerajte okus.
  7. Po želji protisnite kroz sito kako biste odstranili komadiće ljutike koji se nisu raspali, prelijte umakom medaljone i poslužite posute sjeckanih peršinom i kriškama limuna.