Kad god sam pitala oca, koji mi je ultimativni uzor u kuhinji, što to čini dobrog, ali zaista dobrog kuhara, u pravilu mi je uvijek odgovorio sljedeće: “Svaki pravi kuhar prvo treba apsolvirati i magistrirati vlastitu kuhinju. Bilo da se govori o gradu, regiji, državi, svejedno je, bitno je samo da prije svih ostalih kuhinja, dobro nauči i ispraksira svoju.”
“Neš’ ti…”, znala sam reći u sebi. Par dalmatinskih, par tradicionalnih hrvatskih jela i to ti je to. Dok se u prvom dvoboju graha i sarme sa svekrvom nisam poklopila po ušima te pobjegla glavom bez obzira potražiti nešto jednostavnije.
Recimo neko kinesko jelo, jer kao što znamo, kineska jela su jednostavna (puno ih je, stalno rade i nemaju vremena za kuhanje). Puno povrća, malo mesa, neki egzotični umak i voilà!
Naravno da to baš i nije tako jednostavno i naravno da je naše tržište siromašno pravim sastojcima kineske kuhinje. No, kao i uvijek u kuhinji, improvizacija pruža mnogo prostora za igranje. Tako je ovaj recept prilagođen našim namirnicama, a inspiriran Kinom. Dok ne magistriram onaj svekrvin grah.
SASTOJCI
ZA MARINADU:
ZA UMAK:
Priprema:
- Pomiješajte sastojke za marinadu. Lagano natucite odreske, namažite ih smjesom za marinadu te ostavite da odmore barem pola sata. Pripremite umak tako da pomiješate sve sastojke.
- Na zagrijanoj tavi pržite odreske na maslinovom ulju ili svinjskoj masti, prelijte umakom, smanjite vatru, dodajte mandarine te ostavite da se krčka 5-10 minuta. Po potrebi dodajte malo vode, ako je umak pregust.
- Poslužite s rezancima ili rižom.