Ne postoji puno recepata u Slavoniji koja spajaju baš one najbolje namirnice u jedno jelo. Odrezak “Barun Trenk” je upravo to. Najfinije svinjske šnicle, kulen, kuhana jaja i ajvar, realno nije potrebno ništa više da bi na stolu imali pravo veselje.
Navedene namirnice su i same po sebi vrhunske, a tek kad se iskoriste za ovaj recept i posluže uz primjerice umak od gljiva, kremasti pire krumpir i svježe ubranu zelenu salatu… E, to je priča koja zaslužuje naslovnice!
Kako je barun Trenk bio slavan u svoje doba, tako i navedeni odrezak u mom rodnom gradu Požegi, danas uživa svoju slavu. Iako, bit ću iskren, ne mogu se oteti dojmu da je nedovoljno zastupljen u ponudi restorana.
Kratko o barunu Trenku: vođa trenkovih pandura, čovjek koji je proslavio kravatu, čovjek za kojeg kažu da je ustanovio limenu glazbu. Čovjek po kojem jedno cijelo mjesto u okolici Požege nosi ime – Trenkovo. Čovjek kojem je u čast osmišljeno najpoznatije jelo požeškog kraja.
Kod pripreme se većinom koristi svinjetina iako postoje i varijacije s telećim odrescima. Prilog je najčešće pire krumpir iako nije neobično vidjeti i krokete i njoke pa čak i pomfirt. Također vrlo često, odnosno gotovo uvijek se poslužuje uz umak od šampinjona i svježu salatu.
SASTOJCI
DODATNO:
Priprema:
- Šnicle očistite od eventualnih opni i masnoće te ih stanjite uz pomoć bata za meso. Posolite ih i popaprite te premažite jednom žlicom ajvara. Pazite da ne idete preblizu ruba kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.
- Sljedeće na redu je kulen. Po dvije šnite tanko rezanog kulena stavite preko ajvara, a zatim na kulen složite dvije četvrtine kuhanih jaja. Zamotajte šniclu pazeći da sve ostane na mjestu te je učvrstite čačkalicama. Ponovite postupak s tri preostala komada mesa.
- Sve zapecite na rastopljenoj svinjskoj masti. Pripazite da vam meso slučajno ne zagori. Okrećite ga povremeno kako bi bilo jednako zapečeno sa svih strana.
- Izvadite meso na tanjur sa strane, a na zagrijanu tavu dodajte tanko rezane šampinjone. Dinstajte ih par minuta te posolite i podlijte s bijelim vinom. Ja sam se odlučio ostaviti ih ovako, više samo dinstane nego u umaku, ali vi slobodno možete dodati vrhnje ili žlicu brašna i mlijeko.
- Vratite mesne smotuljke tavu s gljivama, poklopite i dinstajte sve još 15-ak minuta. Poslužite uz pire krumpir i zelenu salatu.