×
×
Odrezak ‘Barun Trenk’ u umaku od gljiva
Recepti

Odrezak ‘Barun Trenk’ u umaku od gljiva

Odrezak ili šnicla ‘Barun Trenk’ je sočan požeški specijalitet i veoma konkretno jelo. Svinjetina punjena ajvarom, kulenom i kuhanim jajima rijetko koga može ostaviti ravnodušnim.

Ne postoji puno recepata u Slavoniji koja spajaju baš one najbolje namirnice u jedno jelo. Odrezak “Barun Trenk” je upravo to. Najfinije svinjske šnicle, kulen, kuhana jaja i ajvar, realno nije potrebno ništa više da bi na stolu imali pravo veselje.

Navedene namirnice su i same po sebi vrhunske, a tek kad se iskoriste za ovaj recept i posluže uz primjerice umak od gljiva, kremasti pire krumpir i svježe ubranu zelenu salatu…  E, to je priča koja zaslužuje naslovnice!

Kako je barun Trenk bio slavan u svoje doba, tako i navedeni odrezak u mom rodnom gradu Požegi, danas uživa svoju slavu. Iako, bit ću iskren, ne mogu se oteti dojmu da je nedovoljno zastupljen u ponudi restorana.

Kratko o barunu Trenku: vođa trenkovih pandura, čovjek koji je proslavio kravatu, čovjek za kojeg kažu da je ustanovio limenu glazbu. Čovjek po kojem jedno cijelo mjesto u okolici Požege nosi ime – Trenkovo. Čovjek kojem je u čast osmišljeno najpoznatije jelo požeškog kraja.

Kod pripreme se većinom koristi svinjetina iako postoje i varijacije s telećim odrescima. Prilog je najčešće pire krumpir iako nije neobično vidjeti i krokete i njoke pa čak i pomfirt. Također vrlo često, odnosno gotovo uvijek se poslužuje uz umak od šampinjona i svježu salatu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Odrezak bez kosti

    DODATNO:

Priprema:

  1. Šnicle očistite od eventualnih opni i masnoće te ih stanjite uz pomoć bata za meso. Posolite ih i popaprite te premažite jednom žlicom ajvara. Pazite da ne idete preblizu ruba kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.
  2. Sljedeće na redu je kulen. Po dvije šnite tanko rezanog kulena stavite preko ajvara, a zatim na kulen složite dvije četvrtine kuhanih jaja. Zamotajte šniclu pazeći da sve ostane na mjestu te je učvrstite čačkalicama. Ponovite postupak s tri preostala komada mesa.
  3. Sve zapecite na rastopljenoj svinjskoj masti. Pripazite da vam meso slučajno ne zagori. Okrećite ga povremeno kako bi bilo jednako zapečeno sa svih strana.
  4. Izvadite meso na tanjur sa strane, a na zagrijanu tavu dodajte tanko rezane šampinjone. Dinstajte ih par minuta te posolite i podlijte s bijelim vinom. Ja sam se odlučio ostaviti ih ovako, više samo dinstane nego u umaku, ali vi slobodno možete dodati vrhnje ili žlicu brašna i mlijeko.
  5. Vratite mesne smotuljke tavu s gljivama, poklopite i dinstajte sve još 15-ak minuta. Poslužite uz pire krumpir i zelenu salatu.