Odrezak 'Barun Trenk' u umaku od gljiva

2014

Sastojci

  • 4 svinjska odreska (oko 60 dkg)
  • 10 dkg kulena
  • 1 tvrdo kuhano jaje
  • ajvar
  • 20 dkg šampinjona
  • 1 režanj češnjaka
  • 0.5 dl vina (po želji)
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • začini (sol, papar, ljuta paprika)
  • 2 žlice svinjske masti
25 Travanj 2014, Komentari: 4

Odrezak ili šnicla 'Barun Trenk' je sočan požeški specijalitet i veoma 'konkretno' jelo. Priznajte, svinjetina punjena ajvarom, kulenom i kuhanim jajima rijetko koga može ostaviti ravnodušnim pa čak i Dalmatinku.

Nije neobično i nečuveno da Dalmatinka napravi (gastro) izlet u Slavoniju i okuša se u pripremi specijaliteta mnogih restorana  požeškog kraja, zar ne?

Odrezak koji je dobio ime po barunu Franji Trenku, vođi slavnih Trenkovih pandura, maštovito je jelo s pravim okusom Slavonije. Svinjetina, ajvar, kulen i jaja pa sve to u sočnom umaku od gljiva!

Nema mjesta nedoumicama – ove šnicle, popularno zvane ‘trenkovice’ su specijalitet koji svakako morate probati.

odrezak-barun-trenk-02

Priprema:

Šnicle posolite i popaprite, namažite uljem te ostavite da odmore neko vrijeme (najbolje preko noći ako imate vremena). Natucite ih koristeći se običnom vrećicom.

Odreske premažite ajvarom, složite šnite kulena, te na vrh svake, po četvrtinu kuhanog jaja. Zarolajte, učvrstite čačkalicama te zapržite sa svih strana na svinjskoj masti. Dodajte ljutu papriku i vino, kratko prodinstajte.

Maknite odreske te ne preostaloj masti zapržite nasjeckane šampinjone. Zalijte vodom, začinite. Vratite odreske, dodajte vrhnje i dinstajte još 15-ak minuta (po potrebi dodajte još vode).

Pred kraj dodajte češnjak te po želji pospite sjeckanim peršinom.

Vezani članci