Odrezak Tomislav punjen pršutom, blitvom i sirom

2016

Sastojci

  • 500 g telećih odrezaka od buta
  • 100 g pršuta
  • 70 g sira (paškog ili nekog sličnog)
  • 70 g vrganja
  • nekoliko listova blitve
  • brašno
  • srednje velika glavica luka
  • sol, papar
  • svinjska mast
  • oko 240 ml temeljca ili vode
  • 100 ml bijelog vina
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • peršinov list
26 Siječanj 2016, Komentari: Comments Off on Odrezak Tomislav punjen pršutom, blitvom i sirom

Inspiriran receptom iz stare hrvatske kuharice, Tomislav odrezak su zapravo mekane teleće rolice punjene pršutom, blitvom, sirom i vrganjima.

Ne znam kako vama, ali rolice kod mene uvijek bude posebnu znatiželju. Bez obzira što znam sastojke nadjeva, uvijek je do trenutka kušanja prisutna doza uzbuđenja i znatiželje, kako se i koliko dobro, to sve stopilo u jedno.

Moja je znatiželja i ovaj put bila nagrađena. Tomislav odrezak, rolice od teletine punjene pršutom, sirom, blitvom i vrganjima, pokazale su se upravo tako dobre, kako to sastojci obećavaju.

odrezak-tomislav-detalj

Priprema:

Meso po potrebi lagano istucite, posolite i popaprite. Listove blitve kratko prokuhajte ako je riječ o starijoj blitvi. Ja sam se odlučila za baby blitvu i koristila je sirovu. Vrganje stavite na ugrijani maslac, posolite i popaprite i pirjajte da ispari sva tekućina koju su pustili. Sir narežite na prutiće.

Na odreske posložite listove blitve, zatim stavite ploške tanko rezanog pršuta, žlicu vrganja, štapić sira pa sve zamotajte i učvrstite čačkalicama. Uvaljajte rolice u brašno.

Rolice pržite na vrućoj masnoći da sa svih strana promijene boju i dobiju koricu. Izvadite, a na masnoću dodajte sitno sjeckani luk, lagano posolite i uz dodatak manje količine temeljca, pirjajte da luk omekša i počne se raspadati.

Kad sva tekućina ispari, dodajte žlicu brašna, popržite, vratite rolice u posudu i sve zalijte vinom i manjom količinom temeljca, pa još neko kraće vrijeme pirjajte. Posolite i popaprite po ukusu, a pred sam kraj umiješajte vrhnje za šlag.

Rolice po želji pospite sitno sjeckanim peršinovim lišćem i poslužite uz rižu, pire krumpir, njoke ili okruglice od kruha.

Vezani članci