×
×
Kako napraviti sočni pulled pork sendvič
Iz pećnice

Kako napraviti sočni pulled pork sendvič

Na spomen pulled pork sendviča vam vjerojatno odmah rastu zazubice. S razlogom, naravno. Iako je na meniju nekoliko restorana, uz samo malo truda, ovaj sendvič možete pripremiti i kod kuće.

Pulled pork ili trgana svinjetina je tehnika pripreme žilavijeg komada svinjetine, dugo vremena na nižoj temperaturi, sve dok se meso doslovno ne raspada. Spečeno meso se potom ‘vuče’ ili komada vilicom na rezance te miješa sa sokovima ili umakom u kojem se kuhalo u poslužuje na razne načine.

Trganu svinjetinu vrlo lako možete pripremiti u svojoj pećnici, a savjete oko odabira, mariniranja i pečenja mesa možete pročitati u članku Kako napraviti pulled pork ili trganu svinjetinu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
4 sata
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjska lopatica

    ZA SALATU:

Priprema:

  1. Meso natrljajte solju, paprom i dimljenom paprikom te ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
  2. Pećnicu zagrijte na 150 °C. Uzmite posudu koja može ići i na štednjak i u pećnicu (to može biti velika gusana tava ili obična tava s metalnim ručkama ili emajlirani lim za pečenje) pa u njoj zagrijte maslinovo ulje. Prepržite na njemu začinjeno meso, okrećući ga nekoliko puta kako bi sa svih strana dobilo lijepu karameliziranu koricu. Meso izvadite iz posude i ostavite ga sa strane pokrivenog.
  3. Na istom ulju prepržite luk, tek toliko da omekša i zamiriši. Dodajte kumin, đumbir i gorušicu te još malčice pržite. Zatim dodajte aceto balsamico i med, dobro promiješajte i kuhajte dok se umak malo ne reducira, 3-4 minute. Dodajte pasiranu rajčicu i temeljac, zakuhajte, pa vratite meso. Meso malo okrenite po posudi kako bi ga umak obložio sa svih strana.
  4. Maknite s vatre i poklopite. Ako vaša posuda nema poklopac onda to učinite aluminijskom folijom. Stavite tako u zagrijanu pećnicu i pecite najmanje dva i pol sata. Ako imate veći komad mesa vrijeme pečenja će trebati produžiti sat vremena za svaki dodatni kilogram.
  5. Nakon dva i pol sata provjerite meso, ako se na dodir vilicom počinje raspadati onda maknite foliju, pojačajte temperaturu pečenja na 180 °C i vratite u pećnicu kako bi se zapeklo. Pecite oko pola sata.
  6. Izvadite iz pećnice te pomoću dvije vilice vucite meso na trakice. Ako je meso dovoljno pečeno ovo ide vrlo brzo i jednostavno. Dobro pomiješajte komade mesa s umakom od pečenja.
  7. Pripremite coleslaw salatu tako da ogulite i naribate mrkvu i jabuku. Dodajte majonezu, senf i vrhnje te sve dobro izmiješajte. Doradite okus solju i paprom te poslužite uz meso.