Kako napraviti sočni pulled pork sendvič

2016

Sastojci

  • 1,20 kg svinjske lopatice bez kosti
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice ljute dimljene paprike
  • ½ žličice svježe mljevenog papra
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, nasjeckanog
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • ½ žličice gorušice
  • 50 ml aceta balsamica
  • 2 žlice meda
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 300 ml laganog temeljca ili vode
  • Za salatu:
  • 1 velika mrkva
  • 1 kiselkasta jabuka
  • 1 žličica majoneze
  • 1 žličica dijon senfa
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • sol
  • papar
25 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Kako napraviti sočni pulled pork sendvič

Na spomen pulled pork sendviča vam vjerojatno odmah rastu zazubice. S razlogom, naravno. Iako je na meniju nekoliko restorana, uz samo malo truda, ovaj sendvič možete pripremiti i kod kuće.

Pulled pork ili trgana svinjetina je tehnika pripreme žilavijeg komada svinjetine, dugo vremena na nižoj temperaturi, sve dok se meso doslovno ne raspada. Spečeno meso se potom ‘vuče’ ili komada vilicom na rezance te miješa sa sokovima ili umakom u kojem se kuhalo u poslužuje na razne načine.

Trganu svinjetinu vrlo lako možete pripremiti u svojoj pećnici, a savjete oko odabira, mariniranja i pečenja mesa možete pročitati u članku Kako napraviti pulled pork ili trganu svinjetinu.

Pečenu poslužite u omiljenom pecivu kao sendvič koji je specijalitet u nekim restoranima poput Bistro 75, u tortilji ili čak u salati. Mogućnosti su neograničene za ovako sočno i mekano meso.

pulled-pork-vucena-svinjetina-sendvic-detalj

Priprema:

Meso natrljajte solju, paprom i dimljenom paprikom te ostavite u hladnjaku nekoliko sati.

Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva.

Uzmite posudu koja može ići i na štednjak i u pećnicu (to može biti velika gusana tava ili obična tava s metalnim ručkama ili emajlirani lim za pečenje) pa u njoj zagrijte maslinovo ulje. Prepržite na njemu začinjeno meso, okrećući ga nekoliko puta kako bi sa svih strana dobilo lijepu karameliziranu koricu. Meso izvadite iz posude i ostavite ga sa strane pokrivenog.

Na istom ulju prepržite luk, tek toliko da omekša i zamiriši. Dodajte kumin, đumbir i gorušicu te još malčice pržite. Zatim dodajte aceto balsamico i med, dobro promiješajte i kuhajte dok se umak malo ne reducira, 3 – 4 minute. Dodajte pasiranu rajčicu i temeljac, zakuhajte, pa vratite meso. Meso malo okrenite po posudi kako bi ga umak obložio sa svih strana.

Maknite s vatre i poklopite. Ako vaša posuda nema poklopac onda to učinite aluminijskom folijom. Stavite tako u zagrijanu pećnicu i pecite najmanje dva i pol sata. Ako imate veći komad mesa vrijeme pečenja će trebati produžiti sat vremena za svaki dodatni kilogram.

Nakon dva i pol sata provjerite meso, ako se na dodir vilicom počinje raspadati onda maknite foliju, pojačajte temperaturu pečenja na 180 stupnjeva i vratite u pećnicu kako bi se zapeklo. Pecite oko pola sata.

Izvadite iz pećnice te pomoću dvije vilice vucite meso na trakice. Ako je meso dovoljno pečeno ovo ide vrlo brzo i jednostavno. Dobro pomiješajte komade mesa s umakom od pečenja.

Pripremite cole slaw salatu tako da ogulite i naribate mrkvu i jabuku. Dodajte majonezu, senf i vrhnje te sve dobro izmiješajte. Doradite okus solju i paprom te poslužite uz meso.

Vezani članci