Blagdani i drugi svečani događaji često podrazumijevaju i posebnija jela. Ona obično zahtijevaju i nešto duže vrijeme pripreme, ali znamo da se svaka minuta isplati.
Osim klasičnih pečenja, tako možete isprobati ovo punjeno ukusnim nadjevom od slanine i riže, a cijelu priču će podići prilog od jabuka zaslađenih medom i džemom od brusnica.
SASTOJCI
Za jabuke:
Priprema:
- Odvojite meso od kosti, a preostali komad mesa poravnajte u pravilan oblik. Rižu zastaklite na ulju pa je skuhajte u temeljcu (prema uputama na pakiranju).
- Dok se riža kuha, nasjeckajte ljubičasti luk, slaninu i češnjak. Prepržite slaninu na tavi, dodajte luk, pirjajte dok ne omekša pa ubacite i češnjak. Pomiješajte s rižom, a u nadjev potom još dodajte mladi luk nasjeckan na kolutiće, soja umak i limunovu koricu.
- Meso okrenite tako da je koža s vanjske strane, a nadjev nanesite na sredinu unutrašnje strane. Zarolajte, odnosno spojite krajeve, tako da punjenje ostane u sredini. Povežite kuhinjskom špagom pa roladu stavite na nauljeni lim za pečenje. Nauljite roladu i s gornje strane i posolite. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko sat i pol.
- Dok se rolada peče, pripremite krumpire i prilog od jabuka. Što sitnije krumpire prvo skuhajte u slanoj vodi, a zadnjih petnaest do dvadeset minuta pečenja prebacite ih lim s roladom. Pećnicu sada možete pojačati na 200 °C kako bi se krumpire ispekli, a rolada postala hrskava (ipak, pripazite da vam ne izgori).
- Jabuke ogulite i narežite na kockice. Luk sitno nasjeckajte i ubacite ga u manji lonac na zagrijano ulje. Popirjajte ga pa kad omekša, dodajte češnjak i odmah jabuke. Pirjajte jabuke pet do deset minuta pa ubacite naribani đumbir, jabučni ocat, med, džem od brusnica, malo soli i kajenski papar prema želji. Kuhajte još dvadesetak minuta, dok jabuke ne omekšaju.
- Roladu poslužite uz pečene krumpire i prilog od jabuka te svježe zelene salate.