Rolice od svinjetine s nadjevom od kobasica

2014

Sastojci

  • 400g svinjskih odrezaka od buta
  • ulje
  • sol, papar
  • češnjak
  • 2-3 glavice ljutike
  • začinsko bilje (bosiljak, origano, majčina dušica, list lovora)
  • 400g pelata
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • žlica šećera
  • 100 ml bijelog vina
  • Za nadjev:
  • 300g miješanog mljevenog mesa
  • sol, papar
  • 2 žlice bijelog vina
  • 1 žličica šećera
  • 5 češnja češnjaka, zdrobljenog i ostavljenog da odstoji u 70 ml vode
28 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Rolice od svinjetine s nadjevom od kobasica

Danas se time malo tko uspijeva pohvaliti, a dobiti par dobrih domaćih kobasa na poklon, gotovo je veći užitak nego dobiti bombonijeru najfinije belgijske čokolade.

Jedno od sjećanja iz djetinjstva, sjećanje je na domaće kobasice. Imati svoje domaće kobase, bilo da si ih napravio sam ili nadgledao kako ih rade, nije bila rijetkost.

No, za to rijetko tko više ima mogućnosti, pa i volje.

U jednom od takvih sanjarenja o domaćim kobasama, nastala su i ove rolice. Kako mi je bilo jasno da nemam uvjeta ni za pravljenje, a kamoli na naknadno sušenje istih, potencijalni nadjev za kobase, zamotala sam u svinjske šnicle i pripremila ih u umaku od rajčice.

Osim nekog svog provjerenog recepta za nadjev za kobase, u ovoj kombinaciji možete upotrijebiti i nadjev iz svježih pečenica ili roštilj kobasica.

svinjske-rolice-od-kobasica-02

Priprema:

Mljevenom mesu dodajte sol i papar, vino u kojem ste rastopili žličicu šećera i vodu u kojoj je prethodno odstajao češnjak. Dobro promiješajte, formirajte kuglice pa ih umotajte u odreske od svinjskog buta, koje ste očistili od eventualnih žilica i po potrebi lagano rastanjili.

Preklopite na krajevim prema unutra, pa zavijte u rolice nalik kobasama. Pričvrstite čačkalicama ili koncem da se ne otvaraju. Od češnjaka koji je ostao, ulja, soli i papra, u mužaru napravite marinadu, tucite da dobijete finu emulziju i njome premažite rolice, pa ostavite nekoliko sati do 24 sata da se mariniraju.

Na ugrijanoj masnoći rolice zapecite sa svih strana, izvadite ih sa strane, a na karameliziranoj masnoći koja je ostala kratko popržite fino sjeckane ljutike i češnjak, posolite i podlijte s malo vina, pa kad ispari dodajte začinsko bilje, papar, sitno sjeckane pelate i koncentrat rajčice razmućen u ostatku vina.

Vratite rolice u umak, podlijte vodom da rolice jedva budu pokrivene i kuhajte polako, povremeno miješajući i protresajući da se umak zgusne, a rolice do kraja skuhaju idućih 45 minuta do sat vremena. Po potrebi dodajite manje količine vode.

Servirajte uz pire krumpir ili od svojih ‘kobasa’ napravite bogati sendvič.

Vezani članci