×
×
Slana torta sa šunkom, sirom i špinatom
Video recepti

Slana torta sa šunkom, sirom i špinatom

Slana torta za posebne goste i prilike oduševit će okusom, ali i izgledom.

Torta ne mora uvijek biti slatka! Ova naša slana verzija odličan je odabir kada želite goste počastiti „desertom“ kakvog još nisu probali.

Šunka, sir, jaja, špinat i paprika odlično se slažu, a za hrskavi omotač potrebne su vam obične kore za savijače koje će sve sastojke držati na okupu. Istina, potrebno je malo više vremena da bi torta bila spremna pa je pripremite u posebnim prilikama.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Šunka u ovitku

Priprema:

  1. Nasjeckajte luk i češnjak. Listove špinata narežite ugrubo, a papriku narežite na kockice.
  2. U zdjelu dodajte osam jaja, pa ubacite sušeni vlasac, sol i papar te naribajte muškatni oraščić. Razmutite jaja sa začinima.
  3. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa pržite luk 2-3 minute. Dodajte češnjak, promiješajte 30 sekundi, ubacite sušeni timijan pa počnite dodavati špinat. Ako vam ne stane sav špinat odjednom, dodajte ga u nekoliko navrata. Pirjajte špinat dok ne povene pa ga izvadite iz tave.
  4. U drugu tavu (ili istu, ali je očistite) ponovno ulijte maslinovo ulje. Kad se zagrije, izlijte jaja pa ih miješajte nekoliko minuta, ali ih ispecite do pola. Maknite ih s vatre i odmah izvadite na tanjur kako se ne bi dalje pekla u vrućoj tavi.
  5. Okrugli kalup za torte promjera 18-20 cm premažite maslinovim uljem. U njega stavite prvu koru za savijače i utisnite je na dno, a rubove ostavite da vise preko kalupa. Potom koru premažite maslinovim uljem. Tako položite još 2 kore, svako premažite ulje. Potom jednu koru presavijte dva puta uljem i stavite je na samo dno kalupa (kako bi dodatno učvrstili dno torte). I nju dobro premažite uljem.
  6. Zatim počnite redati sastojke. Prvo na dno dodajte polovicu količine jaja, a zatim i špinata. Poredajte potom 10 kriški šunke, a na njih 4 kriške sira (mi smo koristili mozzarellu u listićima). Na sir stavite polovicu količine paprike.
  7. Nastavite slagati, ali sad obrnutim redoslijedom. Na papriku ponovno stavite sir, zatim šunku, špinat i na kraju ostatak jaja. Još jednu koru presavijte dva puta i položite je na vrh. Rubove ugurajte oko nadjeva. Potom tortu „zatvorite“ korama koje vise preko ruba kalupa, povucite ih prema sredini. Možete kratko otežati tortu tanjurom kako kore ne bi previše stršale na vrhu.
  8. Tortu stavite peći na 190 °C i pecite je barem 70 minuta, a možda će biti potrebno i duže. Kore obavezno moraju uloviti zlatno-žutu boju.
  9. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nožem je odvojite uz rub kalupa, skinute obruč i pustite tortu još barem 30 min da odmori prije rezanja, dugo će ostati topla u sredini.