×
×
Slavonski kulen (kulin) napokon zaštićen proizvod
Novosti

Slavonski kulen (kulin) napokon zaštićen proizvod

Nakon procesa koji je trajao deset godina, slavonski kulen, odnosno kulin postao je zemljopisno zaštićen, autohtoni proizvod.

Jedna od najfinijih i najcijenjenijih domaćih mesnih delicija, slavonski kulen, odnosno slavonski kulin, nakon 10 godina duge procedure, ovih je dana napokon postao zemljopisno zaštićen autohtoni, domaći proizvod. Slavonski kulen je napokon dobio oznaku zemljopisnog podrijetla.

Kako prenose domaći mediji, određeni su i točni sastojci: svinjsko meso, paprika i češnjak. Svi proizvodi koji čine kulen moraju biti iz Slavonije, a upravo je zato proces i trajao tako dugo, obzirom da su odgovorni inzistirali da, zbog zaštite slobodnog tržišta, meso ne bude samo iz Slavonije. Ipak, odlučeno je da slavonski kulin može biti samo od sastojaka iz Slavonije.

Zaštićena je i procedura, odnosno receptura za pripremu kulena. Riječ je o procesu koji uključuje korištenje najkvalitentnijih dijelova svinjskog mesa, leđne slanine, začina i soli kojima se nadjeva slijepo svinjsko crijevo. Nakon toga, mora proći 150 dana kako bi se završili svih procesi fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i u konačnici zrenja.

kulen_susenje
Potrebno je 150 dana da završe procesi fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja slavonskog kulena.

Odluka o zaštiti kulina sa sobom donosi još jednu prednost; svaki kulen morat će imati svoju etiketu, potvrdu kvalitete i izvora mesa, čime se spriječava nelojalna konkurencija, ilegalno tržište, čime će se moći jamčiti samo najbolja kvaliteta kulena.

Do zaštite je došlo kontinuiranim radom udruge Slavonski domaći kulen-kulin, pišu mediji, koji okuplja 88 proizvođača iz cijele Slavonije.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede 40 tona kulena, dok je plan za sljedeću godinu povećati proizvodnju na 60 tona.