Tjesteninu volim zbog njene svestranosti i mogućnosti transformacije okusa, ovisno o umaku koji koristite i dodatnim sastojcima.
Iako na spomen “brzih umaka”, većina vas vrlo vjerojatno prvo pomisli na gotove, kupovne umake no brzi (i ukusniji) može biti umak pripremljen iz nule, s vrlo malo sastojaka.
Upravo takav umak sam napravio u ovom receptu. Osim slanine, koristio sam grašak, ali ga lako možete zamijeniti mrkvom, mahunama ili porilukom. Ako špageti nisu vaš prvi izbor tjestenine, koristite vama najdražu vrstu.
SASTOJCI
Priprema:
- Špagete skuhajte al dente u posoljenoj vodi. Skuhane špagete prelijte s dvije žlice ulja kako se ne bi lijepili. Sačuvajte malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu, trebat će vam kasnije za završavanje umaka.
- U dubokoj tavi prepržite tanko narezane šnite slanine. Odložite ih na papirnati ubrus pa usitnite na manje komade. Izlijte masnoću iz tave, ponovno je zagrijte i otopite 50 g maslaca. Kad se maslac otopio, u tavu dodajte grašak i nasjeckani češnjak pa ih pirjajte na srednje jakoj vatri, oko 5 minuta, uz povremeno miješanje.
- Zatim dodate mlijeko i krem sir. Sve dobro promiješajte pa začinite solju i paprom. Pustite da umak zakuha, smanjite vatru i pustite ga da se lagano kuha oko 5 minuta.
- Umak maknite s vatre pa u njega umiješajte usitnjenu prženu slaninu i sitno sjeckane svježe listiće bosiljka i peršina. U umak dodajte špagete i sve dobro promiješajte.
- Ako vam se umak čini previše čvrst ili ste ga slučajno predugo kuhali, možete ga naknadno razrijediti s vodom u kojoj ste kuhali tjesteninu.
- Špagete poslužite tople i po želji ih dodatno posipajte naribanim parmezanom.