Špageti u kremastom umaku sa slaninom i graškom

2016

Sastojci

  • 100 g slanine
  • 250 g špageta
  • 180 g graška
  • 3 režnja češnjaka
  • svježi bosiljak i peršin
  • 50 g maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • 12 g krem sira
  • sol, papar
  • parmezan
9 Rujan 2016, Komentari: Comments Off on Špageti u kremastom umaku sa slaninom i graškom

Kad ste u situaciji da morate pripremiti brzi obrok, tjestenina je uvijek siguran odabir. Ovi jednostavni špageti će vam se dopasti zbog kremastog umaka i hrskave slanine.

Tjesteninu volim zbog njene svestranosti i mogućnosti transformacije okusa, ovisno o umaku koji koristite i dodatnim sastojcima.

Iako na spomen “brzih umaka”, većina vas vrlo vjerojatno prvo pomisli na gotove, kupovne umake no brzi (i ukusniji) može biti umak pripremljen iz nule, s vrlo malo sastojaka.

Upravo takav umak sam napravio u ovom receptu. Osim slanine, koristio sam grašak, ali ga lako možete zamijeniti mrkvom, mahunama ili porilukom. Ako špageti nisu vaš prvi izbor tjestenine, koristite vama najdražu vrstu.

spageti-sa-slaninom-i-graskom-detalj

Priprema:

Špagete skuhajte al dente u posoljenoj vodi. Skuhane špagete prelijte s dvije žlice ulja kako se ne bi lijepili. Sačuvajte malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu, trebat će vam kasnije za završavanje umaka.

U dubokoj tavi prepržite tanko narezane šnite slanine. Odložite ih na papirnati ubrus pa usitnite na manje komade. Izlijte masnoću iz tave, ponovno je zagrijte i otopite 50 g maslaca. Kad se maslac otopio, u tavu dodajte grašak i nasjeckani češnjak pa ih pirjajte na srednje jakoj vatri, oko 5 minuta, uz povremeno miješanje.

Zatim dodate mlijeko i krem sir. Sve dobro promiješajte pa začinite solju i paprom. Pustite da umak zavrije, smanjite vatru i pustite ga da se lagano kuha oko 5 minuta.

Umak maknite s vatre pa u njega umiješajte usitnjenu prženu slaninu i sitno sjeckane svježe listiće bosiljka i peršina. U umak dodajte špagete i sve dobro promiješajte.

Ako vam se umak čini previše čvrst ili ste ga slučajno predugo kuhali, možete ga naknadno razrijediti s vodom u kojoj ste kuhali tjesteninu.

Špagete poslužite tople i po želji ih dodatno posipajte naribanim parmezanom.

Vezani članci