×
×
Špageti u kremastom umaku sa slaninom i graškom
Recepti

Špageti u kremastom umaku sa slaninom i graškom

Kad ste u situaciji da morate pripremiti brzi obrok, tjestenina je uvijek siguran odabir. Ovi jednostavni špageti će vam se dopasti zbog kremastog umaka i hrskave slanine.

Tjesteninu volim zbog njene svestranosti i mogućnosti transformacije okusa, ovisno o umaku koji koristite i dodatnim sastojcima.

Iako na spomen “brzih umaka”, većina vas vrlo vjerojatno prvo pomisli na gotove, kupovne umake no brzi (i ukusniji) može biti umak pripremljen iz nule, s vrlo malo sastojaka.

Upravo takav umak sam napravio u ovom receptu. Osim slanine, koristio sam grašak, ali ga lako možete zamijeniti mrkvom, mahunama ili porilukom. Ako špageti nisu vaš prvi izbor tjestenine, koristite vama najdražu vrstu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

Priprema:

  1. Špagete skuhajte al dente u posoljenoj vodi. Skuhane špagete prelijte s dvije žlice ulja kako se ne bi lijepili. Sačuvajte malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu, trebat će vam kasnije za završavanje umaka.
  2. U dubokoj tavi prepržite tanko narezane šnite slanine. Odložite ih na papirnati ubrus pa usitnite na manje komade. Izlijte masnoću iz tave, ponovno je zagrijte i otopite 50 g maslaca. Kad se maslac otopio, u tavu dodajte grašak i nasjeckani češnjak pa ih pirjajte na srednje jakoj vatri, oko 5 minuta, uz povremeno miješanje.
  3. Zatim dodate mlijeko i krem sir. Sve dobro promiješajte pa začinite solju i paprom. Pustite da umak zakuha, smanjite vatru i pustite ga da se lagano kuha oko 5 minuta.
  4. Umak maknite s vatre pa u njega umiješajte usitnjenu prženu slaninu i sitno sjeckane svježe listiće bosiljka i peršina. U umak dodajte špagete i sve dobro promiješajte.
  5. Ako vam se umak čini previše čvrst ili ste ga slučajno predugo kuhali, možete ga naknadno razrijediti s vodom u kojoj ste kuhali tjesteninu.
  6. Špagete poslužite tople i po želji ih dodatno posipajte naribanim parmezanom.