×
×
Sporo kuhani osso buco u crnom vinu
Recepti

Sporo kuhani osso buco u crnom vinu

Ovaj omiljeni klasik rado je viđen gost u našim tanjurima tijekom cijele godine. Ipak, nekako posebno prija u hladnijim mjesecima, kad biramo malo teža, začinjenija, mesna jela koja će nas dobro zagrijati i dugo držati sitima.

Za pripremu teleće ili juneće koljenice, znanu i kao osso buco (talijanski naziv koji se udomaćio u čitavom svijetu) postoji zaista pregršt recepata. Ovaj sočni komad mesa svatko kuha na neki svoj način, a ja ga najviše volim kuhati tako da zaboravim na njega i da ga pustim da se sam kuha. To bi u prijevodu značilo, sporo i dugo kuhanje u pećnici na nižoj temperaturi.

Kad je vino u pitanju, za ovo jelo biram crna vina laganog tijela s naglašenom voćnosti, poput merlota, no izvrsno će se uklopiti i vina naglašene svježine i jačim kiselinama poput crnog pinota. Odlična je i živahna frankovka! Koje god vino dodali u jelo, neka bude kvalitetno, nikako ono koje nikad ne biste pili.

Uz ovaj sočni i mirisni osso buco najviše volim poslužiti bijelu kremastu palentu. Odličan je i s klasičnom žutom palentom, ali i s finim pireom od krumpira.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
4 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Osso Buco

    ZA PALENTU:

Priprema:

  1. Svakoj koljenici zarežite na par mjesta opnu kako biste spriječili da se meso tijekom pečenja ufrče. Luk očistite, prepolovite ga i narežite na tanke listiće. Mrkvu i peršin ogulite pa peršin narežite na tanke ploškice, a mrkvu na veće komade.
  2. Zagrijte veću posudu koja može u pećnicu, po mogućnosti gusenu, dodajte ulje pa ubacite koljenice i pustite da se lijepo zapeku s obje strane. Izvadite ih na tanjur i ostavite sa strane dok pripremite povrće.
  3. U istu posudu ubacite narezani luk, po potrebi dodajte još jednu žlicu ulja i pirjajte ga dok ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte mrkvu i peršin pa pirjajte još 2-3 minute. Po potrebi podlijte vinom koje će deglazirati posudu. Dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, mljevenu papriku, papar u zrnu, koncentrat rajčice, mažuran i lovorov list, nastavite pirjati još minutu-dvije pa zalijte crnim vinom. Pirjajte još 5-6 minuta dok alkohol skroz ne ispari pa dodajte domaću pasiranu ili konzerviranu sjeckanu rajčicu. Nastavite pirjati još 5 minuta pa u posudu vratite meso.
  4. Zalijte s vrućim mesnim temeljcem ili vrućom vodom, posolite, sve dobro protresite, poklopite i stavite kuhati u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C (ventilacija) i kuhajte između 3 i 4 sata. Povremeno otvorite i provjerite nedostaje li tekućine pa podlijte vrućom vodom po potrebi.
  5. Skuhajte palentu: palentu kuhajte u trostrukoj količini tekućine; pomiješajte mlijeko i vodu u jednakim omjerima pa kad zakuha, posolite. Dajte i polovicu maslaca, promiješajte i uspite palentu uz stalno miješanje. Kuhajte oko 3-4 minute dok se palenta ne ugusti, ako je pregusta dodajte još malo vode.
  6. Palenta treba biti lijepa, kremasta. Na samom kraju dodajte ostatak maslaca, nastavite miješati pa potom ugasite vatru i umiješajte ribani sir. Nastavite miješati da se sir lijepo otopi.
  7. Na tanjure složite po par žlica palente, dodajte koljenicu i komade mrkve, prelijte umakom, sve pospite sitno sjeckanim svježim peršinom i poslužite uz čašu crnog vina.